Hlavní obsah

Polští homosexuálové si stěžují na státní šikanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Členové homosexuálních organizací chtějí i letos zorganizovat průvody polskými městy. Takzvané přehlídky rovnosti přitom v tradičně katolické zemi vyvolávají značné kontroverze. Pořadatelé pochodů se obávají toho, že úřady se budou podobně jako v minulosti snažit akcím zabránit.

Článek

"Blíží se komunální volby, politici se proto budou chtít zviditelnit. Nemohou nám však odepřít právo na shromažďování, které zaručuje ústava," říká Tomasz Baczkowski z Nadace Rovnost. Nadace organizuje týden kultury menšin ve Varšavě. Jeho součástí by měl být i průvod městem plánovaný na 10. června.

"Jakmile obdržíme oficiální ohlášení, pak věc prozkoumáme a zaujmeme k ní stanovisko," říká Miroslaw Kochalski z vedení varšavské radnice. Úředníci podle něj budou zjišťovat především to, aby průvod nenarušil bezpečnost ve městě.

Právě bezpečnost účastníků pochodu a Varšavanů byly oficiálním důvodem, kvůli kterým loni tehdejší primátor a současný prezident Lech Kaczyński průvod gayů a lesbiček městem zakázal. Demonstrace několika tisíc lidí se přesto konala. Policie ale musela zasáhnout proti skupině pravicových a katolických radikálů, kteří se snažili pochod zastavit.

Ve vztazích k homosexuálům je Polsko skanzen

Polští homosexuálové si kvůli loňskému zákazu pochodu Varšavou stěžují u Evropského soudu pro lidská práva. V žalobě poukazují na to, že v Polsku je podle nich porušována Listina základních práv a svobod. "Není respektována svoboda shromažďování, není možné se účinně odvolat proti rozhodnutí úřadů a existuje diskriminace kvůli sexuální orientaci," říká Maria Ejchartová z Helsinské nadace práv člověka, která organizátory pochodů zastupuje.

Gayové a lesby v Polsku často poukazují na to, že jsou kvůli sexuální orientaci šikanováni, propouštěni z práce a musejí se potýkat se "špatnými pohledy" ve svém okolí. "Polsko bývá vnímáno v tomto ohledu jako evropský skanzen. Cestovní kanceláře varují západní turisty před cestou do země nad Vislou, do země netolerance a homofobie," napsal polský list Metro.

Poláci patří k nejkonzervativnějším evropským národům. Z průzkumů veřejného mínění mimo jiné vyplývá, že žádnému jinému národu se tolik neprotiví svazky homosexuálů. Ke katolické víře se hlásí více než 90 procent našich severních sousedů a asi 43 procent Poláků chodí pravidelně každou neděli do kostela na mši.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel se pustil do Klause kvůli homosexuálům

Bývalý český prezident Václav Havel je rád, že Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila kontroverzní zákon o registrovaném partnerství...

Zvítězí ekonomie, nebo láska?

Jak je to všechno relativní. Našel jsem v knihovně knížku Krize současné rodiny. Není to žádný hit z poslední doby, který by rozebíral všechno včetně problémů...

Belgičtí homosexuálové mohou adoptovat děti

Belgičtí senátoři ve čtvrtek večer nejtěsnějším rozdílem 34 ku 33 hlasům definitivně schválili zákon, který umožňuje homosexuálním párům osvojovat si děti....

Češi jsou proti adopci dětí homosexuály

Lidé v ČR zatím většinou nesouhlasí s osvojováním dětí pro homosexuální páry. Proti adopci dětí homosexuály se vyslovilo 62 procent lidí, naopak výchovu dětí...

Výběr článků

Načítám