Hlavní obsah

Polsko vyhrožuje Evropské komisi sesazením von der Leyenové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko se pře s Evropskou komisí o vyplacení pandemického peněžního balíku obnovy za více než 35 miliard eur (přes 800 miliard korun), který blokuje předsedkyně EK Ursula von der Leyenová kvůli požadavkům na reformu právního státu. Podle ní a Komise jsou změny, které mají napravit nezávislost soudů, zatím jen kosmetické. Politici v čele s Jarosławem Kaczyńskim vyhrožují, že „nasadí všechny zbraně“ a díky politické alianci šéfku EK sesadí.

Foto: Profimedia.cz

Šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński

Článek

Peněžní balíček pandemické pomoci ve výši 35,4 miliardy eur (862 miliard korun) má financovat dekarbonizaci průmyslu, zvýšit energetickou nezávislost a zlepšit investiční klima v Polsku.

„Schválení tohoto plánu je spojeno s jasnými závazky Polska ve věci nezávislosti justice, což bude muset splnit předtím, než bude možné provést jakékoli platby,“ řekla von der Leyenová v červnu.

Jourová pro Der Spiegel: polská justice prochází plošným bombardováním

Evropa

Za podmínky pro vyplacení finančního balíku si dala zrušení disciplinární komory při nejvyšším soudu, změny justičního disciplinárního systému a opětovné jmenování soudců, kteří byli kvůli kontroverzní změně pravidel odvoláni.

Polský Sejm v červnu splnil první podmínku, když zrušil zmiňovanou disciplinární komoru. To ale lidskoprávní skupiny a aktivisté nepovažovali za dostatečné. Komise sice plán schválila, ale vyplacení první dávky blokuje, protože reformy podle ní stále nejsou uspokojivé.

Pokud nás Evropská komise zatlačí ke zdi, nebudeme mít na výběr než vytasit všechny zbraně v našem arzenálu a spustit palbu
Krzysztof Sobolewski

„Ukázali jsme maximální dobrou vůli, ale naše ústupky nic nepřinesly,“ řekl Jarosław Kaczyński provládnímu zpravodajskému serveru Sieci. Podle něj je to právě EK, která porušila dohodu, a je na čase, aby „dostala lekci“.

„Vytasíme všechny zbraně“

„Pokud nás Evropská komise zatlačí ke zdi, nebudeme mít na výběr než vytasit všechny zbraně v našem arzenálu a spustit palbu,“ řekl generální tajemník vládní strany PiS Krzysztof Sobolewski v rozhovoru pro polský státní rozhlas.

Polsko by podle jeho slov jednalo podle řčení „oko za oko“, kdy by vetovalo všechny unijní iniciativy. Nakonec by vytvořilo politickou koalici, která by sesadila předsedkyni Komise von der Leyenovou a odvolalo zbytek členů.

Opoziční politici varují, že válečná rétorika členů vládní strany může být přípravou na odchod z Evropské unie. Podle serveru Politico nicméně většina Poláků setrvání v EU podporuje. Sobolewski ujistil, že Polsko pod vedením PiS z Unie neodejde. Spíše ji prý chce změnit na „unii evropských států“.

„Čím víc Kaczyński zneužívá EU k zastrašování (Poláků), tím víc se zesměšňuje,“ prohlásil Grzegorz Schetyna z opoziční strany Občanská platforma. „Nikdo nebude brát vážně muže, který radši před velkými penězi pro Poláky dá přednost chudobě, bezpráví, zničení nezávislosti soudů a nakonec polexitu (odchodu Polska z EU po vzoru brexitu – pozn. red.),“ napsal politik na Twitteru.

Stěžují si na šikanu

Proti původnímu schválení balíku pomoci hlasoval místopředseda EK Frans Timmermans. Strávil čtyři roky snahou o nápravu nezávislosti polské justice a letošní reformy podle něj nebyly uspokojivé. „Věřím, že legislativa připravená a odhlasovaná polským parlamentem se neslučuje s milníky, které jsme stanovili, a v tomto jsem s mými kolegy v menšině,“ řekl v červnu pro server The Guardian.

Ruku pro plán nezvedla ze stejného důvodu ani jeho kolegyně EK Margethe Vestagerová, proti je i její kolegyně, česká místopředsedkyně Věra Jourová, ačkoli není jasné, jak hlasovala.

EK po měsících sporů uvolnila Polsku 890 miliard korun

Ekonomika

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Małgorzata Manowska obvinila Komisi ze „šikany“ Polska. „Nechápu, proč v Bruselu vzbuzujeme takové nadšení,“ komentovala pro deník Gazeta Prawna. „Po nedávných prohlášeních Ursuly von der Leyenové mám dojem, že to není o vládě práva. Já bych jen chtěla, aby toto šikanování Polska už skončilo,“ dodala.

Evropská unie už vyplatila více než 100 miliard eur (2,4 bilionu korun) členským státům na obnovu po koronaviru a plánuje zemím sedmadvacítky poslat až osmkrát tolik. Kromě Polska vede spory i s Maďarskem, a to ze stejného důvodu – požadavkům na narovnání právního státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám