Hlavní obsah

EK po měsících sporů uvolnila Polsku 890 miliard korun

Brusel

Evropská komise po měsících sporů o nezávislost justice schválila Polsku plán obnovy, na jehož základě se zemi otevře přístup k balíku téměř 36 miliard eur (890 miliard korun) z mimořádného unijního fondu vytvořeného v reakci na koronavirovou krizi.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Aby Varšava mohla peníze skutečně čerpat, bude muset průběžně plnit další podmínky spojené s právním státem. Unijní exekutiva to oznámila v tiskové zprávě.

Polsko na rozdíl od velké většiny ostatních členských zemí muselo na kladné hodnocení své investiční strategie čekat téměř rok od jejího odevzdání. Příčinou byly výhrady komise k fungování polských soudů, na něž podle Bruselu získává příliš velký vliv vláda.

Varšava však podle unijních činitelů v posledních týdnech ukázala dobrou vůli a rozhodla se zrušit kritizovanou kárnou komoru nejvyššího soudu. Kritici z řad opozice však hovoří o tom, že změny jsou pouze kosmetické a nezávislost justice nezaručují.

Polský Sejm schválil kvůli příspěvkům z EU zrušení disciplinární komory pro soudce

Zahraniční

„Polský plán zahrnuje milníky vztahující se k významným aspektům nezávislosti soudnictví, které jsou zvláště důležité ke zlepšení investičního klimatu,“ uvedla ve středu komise, podle níž pouze splnění těchto průběžných podmínek zaručí Polsku možnost čerpat z fondu.

Země má být po Itálii a Španělsku největším příjemcem přímých dotací z mimořádného balíku čítajícího 750 miliard eur. Na přímých platbách má dostat téměř 24 miliard eur, o zbytek svého podílu může požádat v rámci výhodných půjček.

Maďarsko nespolupracuje

Unijní instituce mají s Varšavou dlouhodobé spory nejen o nezávislost soudů, ale také o přístup k veřejnoprávním médiím či sexuálním menšinám. Polská konzervativně-nacionální vláda tvrdí, že tyto otázky nejsou v kompetenci EU, v některých bodech však vychází Bruselu vstříc. V tom se liší od Maďarska, jehož plán obnovy se komise v nejbližších měsících schválit nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám