Hlavní obsah

Polsko už eviduje 14 obětí po nákaze legionellou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku zemřeli další tři lidé v souvislosti s nákazou bakterií legionella. Celkem tak v zemi v poslední době zemřelo 14 lidí, u nichž zdravotníci výskyt legionelly diagnostikovali, informoval dnes server stanice TVN 24. Oběťmi byli většinou senioři, kteří měli i jiné choroby. Na 159 mezitím vzrostl počet lidí, u nichž testy legionellu prokázaly, upozornila agentura PAP. Úřady se stále snaží zjistit zdroj nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie legionelly (ilustrační foto)

Článek

První oznámení o nákaze legionellou obdrželi hygienici přibližně v polovině srpna ve městě Rzeszów (Řešov) na jihovýchodě země, které je dosavadním ohniskem šíření nákazy. Bakterie se později objevila i v některých dalších regionech.

V Rzeszowě se podle zjištění hygieniků našla v některých z dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů. Město je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině, která se už více než rok a půl brání ruské vojenské agresi.

Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřovala, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. Podle dřívějších informací stanice Rádio RMF pracovníci ABW dosud nenašli nic, co by nasvědčovalo sabotáži.

Bakterie legionelly mohou vyvolat zápal plic (legionářskou nemoc), případně onemocnění podobné chřipce (pontiackou horečku). Mohou se vyskytovat ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se mimo jiné klimatizací, vodovodními sítěmi, vzduchotechnikou. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, přenos z člověka na člověka nebyl prokázán.

V polském Řešově se šíří legionella. Úřady hlásí 5 mrtvých a 76 nakažených

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám