Hlavní obsah

V polském Řešově se šíří legionella. Úřady hlásí 5 mrtvých a 76 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polském Řešově a jeho okolí v Podkarpatském vojvodství propukla legionelóza, známá jako legionářská nemoc, která se projevuje extrémně těžkým zápalem plic. Během tří dnů nemoci podlehlo 5 lidí. Na 76 jich je hospitalizováno, z toho 4 jsou v kritickém stavu. Ve čtvrtek o tom podle serveru onet.pl informoval ředitel Rzeszówské fakultní nemocnice Grzegorz Materna.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie legionelly.

Článek

Všichni zemřelí byli dlouhodobě nemocní starší lidé s oslabenou imunitou.

„Zdroj nákazy není znám, ale obvykle se přenáší vdechováním kapének kontaminované vody, klimatizace, ale nejen jí. Potenciální bakterie legionelly se mohou nacházet například ve vodovodním potrubí jakéhokoli obytného domu, kde někteří lidé po nějakou dobu nepoužívali tekoucí vodu,“ uvádí se v prohlášení hlavního hygienika Rzestowa, které poskytl portálu onet.pl.

„Odebrali jsme vzorky vody ze všech domácností obětí legionelózy a také z veřejných vodních zdrojů, které zásobují nemocnice, jídelny, bazény atd. Na vyhodnocení výsledků si však budeme muset počkat 10 dní,“ popsal hygienik.

Krizový štáb přijímá opatření, starosta mlčí

Situace v Řešově a jeho okolí je natolik vážná, že krizový štáb nařídil posílení dezinfekce veřejného vodovodu. Zároveň vedení města rozhodlo o okamžitém vypnutí všech fontán, osvěžovačů a kohoutků, ze kterých se veřejnost dosud mohla napít.

„Vzhledem k tomu, že počet obětí a nakažených legionelózou stále stoupá, vyzvala znepokojená veřejnost starostu Řešova Konrada Fijolka, aby přestal mlčet, svolal tiskovou konferenci a oznámil, co se vlastně děje. Ve městě panuje informační chaos, kterému by měl zabránit,“ uvádí gazeta.pl.

V japonských lázních měnili vodu jen dvakrát ročně. Překypovala bakteriemi

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám