Hlavní obsah

Polsko oficiálně požádalo Berlín o převod tanků Leopard na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak na Německo kvůli dodání tanků Leopard 2 se zvětšuje. Polsko totiž oficiálně požádalo Berlín o jejich dodání Ukrajině. Na Twitteru to v úterý oznámil místopředseda polské vlády a ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak

Článek

„Německo již obdrželo naši žádost o vyjádření souhlasu s přesunem tanků Leopard 2 na Ukrajinu,“ napsal Blaszczak. A pokračoval: „Vyzývám německou stranu, aby se připojila ke koalici zemí podporujících Ukrajinu tanky Leopard 2. Je to naše společná věc, protože hovoříme o bezpečnosti celé Evropy.“

Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) po úterním jednání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem se zatím omezil na konstatování, že v otázce možného dodání tanků Leopard ukrajinské armádě zatím nenastala žádná změna. „V otázce tanků zatím není nový postoj,“ řekl Pistorius. Dodal, že prověřování dostupnosti moderních tanků Leopard 2 v zásobách německé armády a zbrojního průmyslu je takřka hotovo.

Stoltenberg ovšem poznamenal, že ve věci tanků očekává rychlé rozhodnutí.

Německý ministr obrany řekl, že se připravuje na možnost německého souhlasu s dodávkami a také na případné schválení předání leopardů Ukrajině ze třetích zemí. „Připravuji se, abychom mohli jednat rychle,“ prohlásil. Spojenci tak podle něj již nyní mohou začít s potřebným výcvikem ukrajinských tankistů.

Leopardy pro Česko a Slovensko budou připraveny na jaře, ujišťují zbrojaři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám