Hlavní obsah

Polsko hlásí průlom v jednom z nejzáhadnějších kriminálních případů v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská média ve středu ohlásila průlom v jednom z nejzáhadnějších a dosud nevyřešených případů polské kriminalistiky posledních let. Stalo se tak poté, co policie v Gdaňsku zatkla dva podezřelé v souvislosti se zmizením tehdy devatenáctileté Iwony Wieczorekové před více než 12 lety.

Foto: Policja PL

Iwona Wieczoreková

Článek

„Zatím nemohu říci, z čeho budou obviněni. Jsou vyslýcháni jako podezřelí v Krakově,“ řekl prokurátor Karol Borchólski, který zatčení oznámil. Podle televize TVN 24 potvrdil, že jedním ze zadržených je známý Iwony Wieczorekové, který s ní byl na zábavě v osudovou noc, kdy dívka zmizela. Další podrobnosti prokurátor nesdělil. Druhá zadržená osoba je podle neoficiálních informací médií žena z okruhu dívčiných známých.

„Bože, celá se z toho třesu. Zatím nic nechci komentovat, počkám si na oficiální vyjádření prokuratury. Nevím, zda můžeme hovořit o průlomu, ale doufám, že ano,“ řekla reportérům matka pohřešované dívky. Uvedla také, že stále věřila, že policii se jednou podaří případ vyřešit.

Iwona Wieczoreková byla naposledy viděna v noci z 16. na 17. července 2010. Nejprve se zúčastnila grilování na zahrádce, pak se známými vyrazila na diskotéku v Sopotech, odkud se sama vracela pěšky do Gdaňsku. Ale domů nikdy nedorazila. Ani po 12 letech pátrání se nepodařilo najít sebemenší stopu po ní, dodala TVN 24 na svém webu.

V Německu vydali zatykač na muže podezřelého v případu zmizení tříleté Madeleine

Zahraniční

Média připomínají, že policie mnohokrát vyslýchala a také prohledávala bydliště Iwoniných známých, kteří s ní byli v osudovou noc. Právě muž, který byl nyní zadržen jako podezřelý, patřil kdysi k nejaktivnějším organizátorům pátrání po nezvěstné.

Foto: Profimedia.cz

Po Wieczorekové policisté pátrali v roce 2013 na místě, kde byla spatřena naposledy.

Případu se v březnu 2019 chopili prokurátoři z archivu nevyřešených kauz z Krakova. Zatýkání následovalo poté, co policie o víkendu zveřejnila nahrávku z pouliční kamery zachycující neznámého „muže s ručníkem“ z pláže, okolo které se dívka vracela domů. Dotyčný muž, nyní padesátník, se následně sám přihlásil na policii a po výslechu byl propuštěn domů, napsal list Gazeta Wyborcza.

Vzpomínaná nahrávka zřejmě představuje poslední stopu po pohřešované, která se tehdy – ve 4:12 ráno – nacházela asi 2,5 kilometru od bydliště, jak napsal server Onet. Gdaňsk, Sopoty a Gdyně tvoří na pobřeží Baltu na severu Polska trojměstí.

Policie vydala kalendář s neobjasněnými závažnými případy. Pomohou je vyřešit vězni?

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám