Hlavní obsah

Policie vydala kalendář s neobjasněnými závažnými případy. Pomohou je vyřešit vězni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští policisté se rozhodli k neobvyklému kroku. Po vzoru Nizozemska vydali pro tento rok kalendář s případy neobjasněných vražd, pohřešovaných a hledaných lidí.

Foto: Foto archiv PRÁVO

Ukázka jednoho měsíce z kalendáře, který má pomoci objasnit zatím neuzavřené případy.

Článek

Z 1500 výtisků navíc téměř 700 umístili do všech pětatřiceti českých vězeňských zařízení, aby byly nevyřešené kauzy na očích odsouzeným. Další pak visí na služebnách policie.

Policejní záhady: Těhotnou Slovenku nikdy nenašli, malou Valerii ze Žižkova také

Krimi

„Dostat ty kalendáře do věznic byla naše prioritní snaha, s tím, aby to bylo vyvěšeno v návštěvních místnostech, kancelářích vychovatelů a tam, kde je pohyb uvězněných. Shodně jako kolegové z Nizozemska si slibujeme získání informací k těm případům od odsouzených,“ řekl minulý týden Právu šéf odboru obecné kriminality na policejním prezidiu Miroslav Adamčík.

Ubodaná žena na Chebsku. Policie zadržela nezletilého, zřejmě vnuka

Krimi

Uprchlý vrah

Policisté vybrali do kalendáře celkem 24 případů, vždy dva pro každý měsíc. Hned 15 z nich se týká neobjasněných vražd, dalších osm pohřešovaných lidí a jeden hledaného uprchlého zločince.

Tím je občan Moldavska, sedmatřicetiletý Vjačeslav Pavlovschi, podezřelý z vraždy z prosince 2013 v pražských Záběhlicích.

Dvojice pachatelů tehdy umlátila a ukopala muže z Lotyšska. Způsobila mu rozsáhlá poranění včetně uříznutého ucha ještě zaživa. Oběť zemřela v těžkých útrapách.

Soud zprostil bývalé příslušníky StB obžaloby ze šikany rodiny

Krimi

Druhého z pachatelů policie dopadla a skončil odsouzen na patnáct let za mřížemi. Pavlovschi však zmizel a dostal v nepřítomnosti osmnáctiletý trest.

Slibujeme si získání informací k případům od odsouzených
Miroslav Adamčík, policejní prezidium

„Mohl by se pohybovat na území ČR pod jinou identitou,“ míní kriminalisté.

Ztracené dívky

„Snažíme se jakýmikoli prostředky zjistit informace i ke starým kauzám, tak abychom je mohli objasnit.

Případy jsme vytipovali s kolegy z krajských ředitelství,“ řekl Adamčík.

Zřejmě nejznámější kauzou uvedenou v kalendáři, a to hned na jeho lednové stránce, je případ pohřešované Valerie Kvasničkové. Té by letos bylo jedenáct let.

Do lomu Velká Amerika spadla žena. Na místě zemřela

Krimi

Žila v Praze 3, kde ji v lednu 2018 viděli v jejích šesti letech naposledy. Bydlela se svou babičkou, kterou následně soudy pravomocně potrestaly osmiletým vězením za týrání malé Valerie. Policie po dívce vyhlásila pátrání v srpnu 2018 a dodnes dívku nenašla.

„Tam je spíše předpoklad, že skončila někde v nějaké rodině v zahraničí, pravděpodobně v Německu, a u ní je tedy naděje, že žije,“ podotkl Adamčík.

Z pohřešovaných dětí také policie pátrá po Michaele Patricii Muzikářové, které by nyní bylo už osmnáct let. V lednu 2017 nedorazila do školy v Ústí nad Labem, kterou přitom měla jen 500 metrů od svého bydliště. „Zmizela náhle, aniž by byl blíže znám její pohyb. Nikdy dříve nebyla pohřešována,“ napsali policisté do kalendáře.

Foto: Foto archiv PRÁVO

Ukázky jednoho měsíce z kalendáře, který má pomoci objasnit zatím neuzavřené případy.

Vraždy prodavaček a novorozenců

Mezi nevyřešenými případy jsou pak i dvě vraždy novorozenců a také hned tři tyto zločiny vůči prodavačkám. Podle Adamčíka jde o méně známé kauzy. Na těch závažnějších, týkajících se často organizovaného zločinu anebo známých osob typu zastřeleného bosse podsvětí Františka Mrázka, pracují kriminalisté ze speciálního týmu Tempus.

„Tento kalendář má v první řadě připomenout vybrané případy, dobu, místa a osoby. Věříme, že se podaří objevit informace vedoucí ke znovuotevření nejednoho neobjasněného případu,“ napsali autoři z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování do předmluvy.

Policie navrhla obžalovat sociální pracovnici, která měla dohlížet na zmizelou Valerii

Krimi

Policisté do něj vložili i kontaktní údaje včetně telefonního čísla 603 191 592 a e-mailu kalendar@pcr.cz, aby se mohl ozvat kdokoli, a to i anonymně.

„Nizozemským kolegům začaly informace chodit někdy v březnu a v dubnu a díky nim pak otevřeli v prvním roce toho kalendáře čtyři staré případy. I to už je určitý úspěch a doufáme, že podobně to bude i u nás,“ dodal Adamčík s tím, že kriminalisté už také chystají podklady pro kalendář na další rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám