Hlavní obsah

Policisté rozbili gang pašeráků, do Británie dostal tisíce migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z pěti zemí rozbili v úterý síť pašeráků migrantů, která za poslední rok a půl propašovala přes Lamanšský průliv až 10 tisíc lidí. V den akce policisté zadrželi 39 podezřelých a zkonfiskovali 150 menších motorových lodí, 1200 záchranných vest a asi 40 tisíc eur v hotovosti (milion korun).

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Migranti zachránění v kanálu La Mancha dopravení do Dungeness

Článek

Na akci spolupracovali policisté z Francie, Německa, Belgie, Nizozemska a Velké Británie, dohromady přes 900 lidí.

Ve Francii v den zákroku policisté zadrželi devět podezřelých. V Německu pak 18 a státní zastupitelství zároveň požádalo o 30 domovních prohlídek. Ve Spojeném království při raziích v Londýně policisté zatkli šest lidí, v Nizozemsku stejný počet.

Za udušení Vietnamců v kontejneru dostali pašeráci až 27 let vězení

Evropa

Vyšetřování pašerácké skupiny začalo už koncem loňského listopadu po zatčení 15 podezřelých. Organizovaná skupina pašovala imigranty ze středního východu, východní Afriky a občany vietnamské národnosti z Francie do Spojeného království přes Lamanšský průliv. Používala k tomu malé motorové lodě pořízené v Německu a za 12 až 18 měsíců měla propašovat asi 10 tisíc osob.

Za propašování jednoho člověka si v průměru účtovali 2500 (62 500 korun) až 3500 eur (87 500 korun) v závislosti na národnosti. V jednu chvíli mělo kanálem proplouvat 15 lodí a zhruba půlka se do Británie  v daném případě úspěšně dostala.

Za udušení Vietnamců v kontejneru dostali pašeráci až 27 let vězení

Evropa

Na zločineckou síť pašeráků vyšetřovatele navedly případy pašování imigrantů z Belgie. V listopadu 2021 následovalo zmiňované zatčení 15 osob ve Francii, díky nimž policie identifikovala členy organizované skupiny. Vyšetřování odhalilo, že byla aktivní minimálně od října 2020. Ve skupině docházelo k vnitřním konfliktům a policie řešila dva pokusy o vraždu ve Francii a Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám