Hlavní obsah

Policie prý nechala útočníky z Chubáru odejít

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Příslušníci komanda, které o víkendu přepadlo luxusní komplex pro cizince Oasis v rezidenční čtvrti saúdskoarabského Chubáru a má na svědomí život 22 lidí, se s policií dohodli na odchodu. Přepadový oddíl v neděli za rozbřesku dobýval budovu, v níž už nebyli. Vyplývá to z výpovědí některých svědků.

Foto: Věra Stojarová

pozvánka na akci

Článek

"Policie ozbrojence pustila, protože hrozili, že celou budovu se všemi přítomnými vyhodí do povětří," uvedl podle BBC jeden z těch, kteří útok na sídlo zahraničních zaměstnanců ropných firem přežili. Saúdskoarabské úřady tvrdí, že velitel skupiny únosců utrpěl zranění a byl zajat.

Dalším třem ozbrojencům se však podařilo uprchnout v autě, kterým prorazili bezpečnostní kordón a rukojmí použili jako lidské štíty. Ukradli automobil občanovi Saúdské Arábie. Stalo se tak v noci na neděli, kdy za volantem vozu seděl palestinský automechanik.

Podle posledních zpráv se trojice zřejmě ukryla ve městě Dammán asi deset kilometrů od Chubáru. "Policie ví, ve kterém domě se skrývají, a okolí města neprodyšně uzavřela," uvedla televize CNN.

Vazby na vysoká místa?

Podle některých spekulací teroristé mohli mít komplice na vysokých místech v bezpečnostním aparátu v Rijádu. Jak uvedla televize ZDF, vyšetřovatelé tuto hypotézu prošetřují.

Pro domněnku, že útočníci udržovali spojení se zasvěceným zdrojem informací, hovoří dvě skutečnosti:

  • útočníci udeřili v sobotu ráno ve chvílích, kdy ostraha objektu střídala služby
  • třem ze čtyř teroristů se podle úřadů podařilo uprchnout - mohli být varováni

"Málokdo pochybuje o tom, že saúdská královská rodina chce militanty vykořenit, avšak skutečnost, že tři útočníci utekli, vyvolává pochybnosti o tom, zda je toho schopna. A také zda v jejích bezpečnostních složkách nejsou ti, kdo sympatizují s cíli teroristů," uvedl nejmenovaný západoevropský diplomat.

Třídění podle víry

Teroristé oběti chladnokrevně vybírali podle příslušnosti k islámu a v úřadech i v ubytovacím zařízení se každého nejdřív dotázali, zda je muslim a může to dokázat.

Mezi oběťmi jsou čtyři občané západních zemí, osm Indů, tři Saúdští Arabové, dva obyvatelé Srí Lanky, tři Filipínci, Egypťan a Jihoafričan.

Co je Oasis

  • areál měří 120 tisíc čtverečních metrů
  • je v něm 200 vil, 48 apartmá a 195 bytů
  • jeho obyvatelé mají k dispozici restaurace, cukrárny, bazény, zahrady s fontánami
  • uvnitř komplexu jsou i supermarkety, cestovní kancelář a účetní firmy

Zdroj DPA

Vláda USA vyzvala Američany, aby království opustili. Británie se k výzvě sice nepřipojila, ale její ministerstvo zahraničí se domnívá, že následující teroristické útoky jsou v konečných fázích přípravy.

Související články

Ozbrojenci drží v Saúdské Arábii 50 rukojmí

Islámští extremisté drží v saúdskoarabském městě Chubár údajně 50 rukojmích. BBC uvádí, že věznění jsou cizinci. Podle českého zastupitelského úřadu v Rijádu...

Rukojmí držení v Saúdské Arábii osvobozeni

Většinu z padesáti cizinců vězněných od soboty v komlexu, patřícím západním naftařským společnostem v saúdském městě Chubár, se podařilo osvobodit. Několik...

Výběr článků

Načítám