Hlavní obsah

Rukojmí držení v Saúdské Arábii osvobozeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHUBÁR

Většinu z padesáti cizinců vězněných od soboty v komlexu, patřícím západním naftařským společnostem v saúdském městě Chubár, se podařilo osvobodit. Několik rukojmí bylo zabito, další jsou zranění.

Foto: Kateřina Svobodová

TERIBEAR HÝBE PRAHOU aneb Prima DEN S MEDVĚDEM je akcí pro každého, kdo chce pomoci a přitom si užít den

Článek

Téměř čtyřiadvacetihodinová operace saúdských bezpečnostních jednotek skončila, když asi 40 příslušníků protiteroristického komanda skočilo z helikoptér na střechu budovy. Podle BBC byli dva ozbrojenci zastřeleni, další včetně vůdce útočníků zatčeni. Třem teroristům se prý nicméně podařilo uprchnout, když po celou dobu ústupu drželi rukojmí na mušce.

Většinu vězňů se podařilo osvobodit. Někteří však byli zabiti buď ozbrojenci, nebo během záchranné akce. Zranění byli převezeni do nemocnice. Zástupci zahraničních společností řekli agentuře Reuters, že řada rukojmí byla vyčerpaná, dehydratovaná či utrpěla psychický otřes.

Ředitel komplexu Oasis, ve kterém ozbrojenci zajatce drželi, prohlásil, že byli zabiti tři cizinci, z nichž jeden byl Američan a jeden Brit. Americké velvyslanectví sdělilo, že pravdivost této informace nemůže potvrdit.

Ozbrojenci zabili devět rukojmí

Drama cizinců začalo včera ráno, když se do komplexu patřícímu západním ropným společnostem prostřílela skupina údajných přívrženců al-Kajdá. Vtrhli do kanceláře i obytných prostorů a zabili podle dnešních oficiálních zpráv 22 lidí. Pak se zabarikádovali s desítkami rukojmí v horním patře jednoho z objektu.

"V budově, kde byli zadržováni rukojmí, bylo objeveno devět těl... když tam vtrhly saúdskoarabské bezpečnostní síly," řekl saúdskoarabského diplomata v Londýně agentuře Reuters. "Domnívám se, že příslušníci bezpečnostních sil vrazili do budovy, když (ozbrojenci) začali zajatce vraždit," dodal.

Již dříve bylo na islamistických internetových stránkách zveřejněno údajné prohlášení teroristické sítě al-Kajdá, podle něhož útočníci v Chubáru zabili některé nemuslimské rukojmí, mezi nimi Itala, Švéda a Japonce. Švéd pracoval prý v komplexu Oasis jako kuchař.

Jak vypověděli dva z osvobozených zajatců, devět jejich kolegů - Ital, Švéd a sedm Asiatů - se pokusilo únoscům uniknout. Ti jim za to podřízli hrdlo.

Ve zvukové nahrávce se k atentátům přihlásil šéf operací al-Kajdá na Arabském poloostrově Abdal Azíz Mukrín. Ten tvrdil, že únosci připravili o život mimo jiné italského, amerického, britského a japonského rukojmího.

Reklama

Související články

Ozbrojenci drží v Saúdské Arábii 50 rukojmí

Islámští extremisté drží v saúdskoarabském městě Chubár údajně 50 rukojmích. BBC uvádí, že věznění jsou cizinci. Podle českého zastupitelského úřadu v Rijádu...

Výběr článků

Načítám