Hlavní obsah

Poláci si kvůli Turówu „pozvali” českého velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polské ministerstvo zahraničí si kvůli aktuálnímu sporu o důl Turów pozvalo na jednání českého velvyslance ve Varšavě Ivana Jestřába. Novinkám to potvrdilo tiskové oddělení české diplomacie. Podle mluvčí Evy Davidové se Česko chová konstruktivně, zatímco Polsko velkou část návrhů na dohodu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec ve Varšavě Ivan Jestřáb

Článek

Podle vyjádření Černínského paláce byl velvyslanec Jestřáb na polské ministerstvo zahraničí „pozván, nikoli předvolán”.

„Česká strana je od počátku jednání v kauze Turów konstruktivní, polská strana bohužel nemalou část našich návrhů odmítá, přesto jsme nadále otevřeni jednání. Záleží nyní na polské straně, jestli bude mít dostatek vůle se dohodnout,” uvedla mluvčí českého ministerstva Eva Davidová.

Polsko kvůli Turówu zvažuje přerušit spolupráci ve V4

Zahraniční

K obsahu jednání se nechtěla vyjádřit.

„Rozhodnutí Soudního dvora EU dalo ČR jasně za pravdu a jasně ukazuje, že jsou české požadavky oprávněné. Pro nás je ve vyjednávání jen jeden cíl, a to zaručit, aby na české straně hranice nedošlo v žádném případě k ohrožení přístupu k pitné vodě. Případná dohoda s Polskem toto musí jasně obsahovat včetně jasných a právně vymahatelných garancí ze strany Polska,” vysvětlila Davidová.

Morawiecki prý nechce vidět Babiše

Vztahy mezi Českou republikou a Polskem se v posledních dnech výrazně zhoršily, příčinou je dlouhotrvající spor kvůli provozu hnědouhelného dolu Turów u hranic s Českem. Česká republika podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, podle níž těžba ohrožuje zdroje pitné vody v blízkých českých obcích.

Morawiecki nedorazí na summit do Budapešti kvůli Babišovi a Turówu, píší v Polsku

Domácí

Soud v květnu letošního roku vydal předběžné rozhodnutí týkající se zákazu těžby, Polsko s verdiktem ale nesouhlasí a požádalo o jeho zrušení. V pondělí evropský soud žádost Polska zamítl a vyměřil zemi pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně, kterou má Varšava Evropské komisi platit do té doby, dokud těžbu nezastaví. Polská strana to odmítla.

Polský premiér Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na 4. demografický summit do Budapešti, který začal ve čtvrtek a na kterém měl vystoupit s projevem. Údajně se teď nechce vidět s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Polská vláda: Referendum o vystoupení z EU absolutně vylučujeme

Zahraniční

Server Wirtualna Polska pak přinesl informaci z vládní strany Právo a spravedlnost, jehož představitelé navrhují, aby Polsko dočasně přerušilo spolupráci na úrovni visegrádské čtyřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám