Hlavní obsah

Poláci půjdou volit 15. října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Andrzej Duda v úterý na sociální síti X, dříve Twitteru, oznámil, že polské parlamentní volby budou 15. října. Poláci budou rozhodovat o novém složení Sejmu, dolní komory parlamentu, i Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Zúčastni se voleb. Budoucnost Polska je záležitostí každého z nás. Využij svého práva,“ vyzval v příspěvku na sociální síti Duda.

Podle průzkumů veřejného mínění největší šance vyhrát má národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), která je u moci od roku 2015. Není ale jasné, zda v Sejmu získá většinu potřebnou k sestavení vlády. Polský Sejm má 460 členů a Senát, tedy horní komora, sto.

PiS chce, aby se zároveň s volbami konalo referendum o přijetí nových unijních migračních pravidel. Ta místo kvót pro přerozdělování migrantů počítají s tím, že každá země bude zodpovědná za určitý počet lidí, ale nemusí je nutně přijímat. Může také poskytnout finanční příspěvek nebo jinou pomoc, například expertizu či materiální podporu.

Foto: TVP

Jaroslav Kaczynski během projevu v Sejmu

Podle polského vicepremiéra a předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského je o věci potřeba uspořádat referendum vzhledem k tomu, že Polsko už přijalo 1,5 milionu až dva miliony lidí prchajících z Ukrajiny před ruskou invazí. Tvrdí, že by bylo nespravedlivé, aby Varšava musela platit za to, že odmítá přijímat migranty z jiných zemí. Polsko od začátku ruské invaze na Ukrajinu platí za jednoho z největších podporovatelů napadené země.

Vláda PiS se staví do role ochránce tradičních křesťanských hodnot a garanta polské suverenity. Prezident Duda, který je její blízkým spojencem, v pondělí podepsal zákon o zvýšení přídavků na děti z 500 zlotých (2720 korun) na 800 zlotých.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Šéf opoziční Občanské platformy Donald Tusk

Současný polský kabinet dlouhodobě vede spory s Evropskou komisí zejména kvůli kontroverzní polské justiční reformě, která podle kritiků v Polsku i v zahraničí ohrozila nezávislost soudnictví. Největší opoziční strana, liberální a proevropská Občanská platforma, říká, že je třeba PiS odstavit od vlády, aby Brusel odblokoval Polsku výplatu peněz z unijních fondů zmrazených kvůli porušování principů právního státu.

První je pro nás Polsko, ne Ukrajina. Vládnoucí strana obrací ve volební kampani

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám