Hlavní obsah

Počet ruských vojáků v Bělorusku se snížil, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet ruských vojáků v Bělorusku se snížil na přibližně 4000. Podle serveru RBK-Ukrajina to uvedl mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko. Hromadění ruských vojsk v Bělorusku v posledních měsících vyvolávalo u ukrajinského velení obavy z možného nového ruského útoku na Kyjev.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tento počet je o něco nižší než dříve. Protože jednotky, které prošly výcvikem, Rusko stáhlo z území Běloruska na své území,“ řekl Demčenko s tím, že Rusové následně posílají tyto vojáky přímo do bojů na východní Ukrajině.

Řada analytiků upozorňovala, že množství ruských vojáků v Bělorusku nevzrostlo od loňského podzimu natolik, aby odtud mohla Moskva zahájit nový útok na sever Ukrajiny. Ukrajinská pohraniční služba v polovině března uváděla, že v Bělorusku je 9000 až 10 000 ruských vojáků, kteří tam prodělávali výcvik či se účastnili cvičení v rámci bělorusko-ruského uskupení vojsk.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než rok vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice východoevropská země nevyslala, ale poskytla Rusku k útoku proti Ukrajině své území. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev. Ruské letectvo z běloruského území nadále podniká vzdušné údery na Ukrajinu. V sobotu ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko rozmístí v Bělorusku své jaderné zbraně.

Putin se snaží zastrašit NATO, Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám