Hlavní obsah

Co může pomoci při ztrátě čichu a chuti po covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jedním z typických příznaků covidu-19 je ztráta čichu a chuti, protože virus napadá mimo jiné i buňky receptorů čichu v nose. U většiny nemocných potíže relativně brzo pominou, u desetiny takto postižených ale trvají přes měsíc. Pomoci jim může podle vědců mj. vitamín A.

Foto: Profimedia.cz

Vitamin A se má kapat do nosu.

Článek

Ztráta čichu postihuje přes polovinu lidí, kteří mají covid s příznaky. Koronavirus někdy napadá nervová vlákna vedoucí od čichových receptorů do mozku.

Listu The Daily Mail to řekl britský profesor Carl Philpott, který vede v Británii výzkum léčby ztráty čichu po covidu pomocí vitamínu A. V něm je obsažena kyselina retinová, o níž je známo, že napomáhá nápravě poškozené DNA.

V dubnu provedla skupina německých lékařů na Drážďanské univerzitě studii, kdy se dobrovolníkům postiženým dlouhodobou ztrátou čichu začaly dávat kapky do nosu s vitamínem A.

Očkovaný pár zemřel v USA během minuty

Koronavirus

Vědci je poté zkoušeli naučit opět poznávat silné vůně, jako například vůni kávy nebo růží. Polovina zúčastněných dostávala kapky s vitamínem A. Po osmi týdnech pak hned 37 procent hlásilo, že se jim čich výrazně zlepšil.

Nyní připravují vědci novou studii zaměřenou na podávání vitamínu A v nosních kapkách v Británii. Tam budou současně sledovat i aktivitu v mozku, aby se zjistilo, co se v něm odehrává.

„Jak se buňky začnou zotavovat, čichový bulbus v mozku se začne zvětšovat. To naznačuje, že léčba bude mít dlouhotrvající efekt,“ uvedl k prvním výsledkům profesor Barry Smith ze střediska pro studium smyslů při Londýnské univerzitě.

„Budeme také sledovat aktivitu v dalších částech mozku spojených s rozpoznáváním pachů,” dodal vedoucí výzkumu profesor Philpott.

Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí

Amerika

Pomoci by mohly kapky do nosu s kortikosteroidy, které působí protizánětlivě a podávají se lidem, kteří mají potíže se ztrátou čichu po chřipce. Ty zabraly polovině pacientů.

Přesto nepřestává hrát důležitou roli trénink v rozpoznávání vůní a chuťových receptorů.

A ukazuje se, že některé vůně a chutě rozpoznávají lidé lépe, takže se například hodí, když se zelenina pokape citronem, protože jeho kyselá chuť aktivuje i receptory jiných chutí, tudíž je pak lze rychleji rozpoznat.

Reklama

Výběr článků

Načítám