Hlavní obsah

Po Irech si v restauracích nezapálí ani Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Norsko se úderem půlnoci stalo druhou evropskou zemí, která vyrazila do tvrdého boje s kuřáky. Podobně jako Irsko si tamní konzumenti tabáku od úterý nevychutnají svou cigaretu, doutník a jiné tabákové výrobky v barech a restauracích.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Mariánské poutní slavnosti v Krupce

Článek

Vláda přísný zákon zdůvodnila potřebou chránit zdraví číšníků, kuchařů, majitelů a dalších zaměstnanců restaurací před následky pasivního kouření.

"Je to milník v naší zdravotní politice. Za pár let se ohlédneme zpět a budeme si klást otázku, proč jsme to proboha neudělali již mnohem dříve?" prohlásil tamní ministr zdravotnictví Dagfinn Hoybraaten.

Kouří přes čtvrtinu dospělých

Již od roku 1988 platí v zemi omezení kouření na dalších veřejných místech, jako jsou kanceláře, výtahy a dopravní prostředky.

Původně měla opatření vstoupit v platnost 1. ledna. Kabinet ale usoudil, že vhodnější termín bude kvůli vyšším venkovním teplotám začátek léta.

V zemi kouří podle Světové zdravotnické organizace 26 procent dospělých obyvatel.

V rámci poslední fáze protikuřáckého tažení bylo v Norsku rozdáno mimo jiné 40 tisíc květin - symbolů čistoty ovzduší. Velký plakát na letišti v Oslu představuje dva muže stojící u řeky s rybou v ruce a hlásající: Jediné, co v této zemi udíme, jsou lososi.

Evropa přitvrzuje vůči tabáku

Irsko podobně přísný zákon zavedlo od 29. března letošního roku. [celá zpráva]

Na rozdíl od Irů ale Norové většinou opatření vlády podporují. Může za to také skutečnost, že mohou kouřit venku a na veřejných prostranstvích. 

Přísná opatření namířená proti kuřákům zvažují i další evropské státy. Od letošního roku vůči nim přitvrdili mimo jiné v Nizozemsku. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasili byste s absolutním zákazem kouření v českých restauracích?
ANO
55,9 %
NE
28,6 %
Je mi to jedno
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

V Nizozemí přitvrdili proti kuřákům

Od začátku letošního roku v Nizozemsku zavedli velmi přísné předpisy, které kouření omezují. Nesmíte si zapálit ani ve veřejných prostorách, v hromadné...

Výběr článků

Načítám