Hlavní obsah

„Plně integrovaný“ pachatel série sexuálních deliktů včetně znásilnění v Řezně vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živou debatu na sociálních sítích vyvolal rozsudek soudu v bavorském Řezně nad 23letým mužem afghánského původu, jenž sexuálně obtěžoval pět žen a jednu z nich znásilnil. K činům se přiznal a od soudu odešel s podmínkou.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu v Regensburgu

Článek

Mohammad A., jak odsouzeného jmenovaly deník Bild a magazín Focus, vyvázl s podmíněným trestem vězení v trvání 22 měsíců, musí absolvovat kurz zaměřený na prevenci agresivního chování a nesmí mít více než půl promile alkoholu v krvi.

„Soudce řekl, že (Mohammad) je vlastně vzorovým příkladem toho, jak se lze úspěšně usadit v Německu,“ řekl jeden z advokátů odsouzeného. Takový verdikt soudu pro mladistvé není ničím neobvyklým, protože „u dospívajících stojí v popředí myšlenka výchovy“, dodal. „Je v zásadě plně integrovaný,“ uvedl druhý právní zástupce.

Případ posuzoval soud pro mladistvé, protože v době spáchání činů bylo Mohammadovi méně než 22 let. Do Německa přišel v roce 2015 a vyučil se jako mechanik s výborným prospěchem. Poté pracoval u topenářské firmy a ve volném čase hrál fotbal za místní klub.

Problémy ale nastaly, když se napil alkoholu. Stal se z něj jiný člověk se sklony k sexuálnímu zneužívání, uvedl Bild. Obžalovací spis obsahoval výčet šesti případů, kdy se Mohammad dopustil trestněprávního jednání vůči ženám nebo dívkám.

V březnu 2019 obtěžoval a pod oděvem osahával dívku na lavičce v parku před hlavním nádražím v Řezně. Přestal, až když se odtáhla.

Oběť odmítla peníze i omluvu

Poté si přisedl na lavičku k jiné dívce ve věku 16 let. Také ona se obtěžování opakovaně bránila, Mohammad ale tentokrát nepřestal a svou oběť znásilnil.

Na podzim 2019 požadoval v jednom podchodu časně ráno od mladé ženy orální sex. Ta odmítla, ale když začal být agresivní, ze strachu se podvolila.

V zimě 2021 Mohammad ve svém bytě v historickém centru Řezna osahával svou známou. Začátkem roku 2022 rovněž ve svém bytě obtěžoval jinou ženu, když byla opilá, a opakovaně se jí dotýkal penisem. V březnu 2022 znova sexuálně obtěžoval stejnou ženu jako v zimě 2021.

Pověstná klec spadla letos v lednu, když se Mohammad vracel z dovolené ve své vlasti. Na mnichovském letišti si jej vyzvedla policie, načež strávil půl roku ve vyšetřovací vazbě.

Deník Bild si položil otázku, zda je trest pro pachatele dostatečný. „Oběť jeho znásilnění dodnes dochází na terapie. Mladá žena bude ještě dlouho trpět,“ napsal deník, podle nějž znásilněná odmítla pachatelovu nabídku finanční kompenzace ve výši 2500 eur (59 800 Kč) a nepřijala ani jeho omluvu.

Případ Mohammada vyvolal bouřlivé reakce na sociálních sítích. „Opět znásilněná 16letá a pachatel jde na svobodu? Co k čertu musí člověk v Německu udělat, aby šel do vězení?“ napsal jeden uživatel na Twitteru. „Tento rozsudek musí být pro oběti neúnosný,“ napsal další.

Trojice mladých mužů znásilnila v centru Stuttgartu ženu, policie po nich pátrá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám