Hlavní obsah

Plán zbourat Hitlerův rodný dům se komplikuje. Bývalá majitelka se soudí kvůli vyvlastnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá majitelka Hitlerova rodného domu Gerlinda Pommerová nesouhlasí s vyvlastněním své budovy, o kterém v polovině prosince rozhodl rakouský parlament. Pommerová si stěžuje u ústavního soudu, na jehož verdikt může čekat i pět měsíců, napsal v pondělí deník Kurier. K vyvlastnění vláda přistoupila, když se několikrát neúspěšně snažila přimět Pommerovou k prodeji nemovitosti. Politici ji chtějí nechat zbourat, aby nepřitahovala neonacisty.

Foto: ČTK/AP

Dům v Branau, kde se narodil Adolf Hitler

Článek

Právní zástupce Pommerové uvedl, že nejsou naplněny obvyklé podmínky pro vyvlastnění. Kritizoval také, že stát odejmul celou nemovitost.

„Bylo vyvlastněno mnohem víc než jen dům,“ tvrdí. Podle něj z celkem odňatých 1600 metrů čtverečních zabírá kontroverzní budova 500 metrů čtverečních. Zbytek podle něj připadá na garáž a parkovací plochy.

Obhájce věří, že u nejvyšší soudní instance uspějí. Pokud ne, naznačil, že se mohou obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Mluvčí ministerstva vnitra pouze řekl, že jde o věc, o které rozhodne soud. Mluvčí ústavního soudu prohlásil, že justice v krajním případě zneplatní zákon, kterým parlament rozhodl o vyvlastnění.

Po letech sporů

Vyvlastnění domu ze 17. století a odškodnění Pommerové vláda schválila loni v červenci. V prosinci pak parlament valnou většinou hlasů přijal pro tyto účely zvláštní zákon. [celý článek]

O stržení památkově chráněného domu v hornorakouském městečku Braunau am Inn rozhodla vláda po letech sporů loni v říjnu na doporučení expertní komise. Na místě má vzniknout nový objekt, který by sloužil charitativním nebo administrativním účelům a nemohl by být lákadlem pro „nostalgiky“.

Reklama

Výběr článků

Načítám