Hlavní obsah

Piráti přepadli loď u Guinejského zálivu. Několik členů posádky se pohřešuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu minulého týdne piráti v Guinejském zálivu přepadli a obsadili loď dánského majitele, která plula pod vlajkou Libérie. Loď byla nakonec majiteli navrácena, někteří z 16 členů posádky ale zůstávají nezvěstní.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Monjasa Reformer. Ropný tanker pod vlajkou Libérie, vlastněný společností Monjasa a technicky spravovaný společností Montec Ship Management.

Článek

Ropný a chemický tanker dánské společnosti Monjasa, jenž plul pod liberijskou vlajkou, byl minulou sobotu napaden pěti ozbrojenými piráty. Stalo se to přibližně 225 kilometrů západně od přístavu Pointe-Noire v Kongu. Informovala o tom agentura Reuters.

Když se piráti dostali na palubu, posádka 135metrového tankeru našla útočiště v zabezpečené místnosti. Chovala se v souladu s palubním protipirátským nouzovým protokolem. Následně piráti za dosud nevyjasněných okolností loď zase opustili.

Společnost Monjasa uvedla, že na lodi ani na jejím nákladu nebyly hlášeny žádné škody. Majitel plavidla ale v pátek uvedl, že piráti unesli některé členy z původně šestnáctičlenné posádky. Okolnosti toho, jak se to mělo stát, jsou nejasné. Kolik členů posádky se stále pohřešuje, lodní společnost odmítla sdělit.

Švýcarskou loď u Nigérie přepadli piráti a unesli část její posádky

Zahraniční

Tanker s názvem Reformer byl po přepadení nalezen francouzským námořnictvem u ostrovního státu Svatý Tomáš a Princův ostrov. Všichni zachránění jsou v dobrém zdravotním stavu a v bezpečí.

„Naše myšlenky jsou se členy posádky, kteří jsou během tohoto stresujícího období stále nezvěstní, a s jejich rodinami. Monjasa bude nadále úzce spolupracovat s místními úřady, aby docílila bezpečného návratu našich námořníků k jejich rodinám,“ citovala agentura Reuters z vyjádření společnosti.

Guinejský záliv je celosvětově nejnebezpečnějším místem pro námořní trasy. Napadení Reformeru je ovšem pro mnohé znepokojivé kvůli tomu, kde byl v době únosu. Nejvíce kriminálníků lodě přepadá u pobřeží Nigérie. Oblast, kde byl tanker přepaden, se nachází více na jihu a není typická pro pirátství.

Kanadská policie našla na hranicích s USA šest lidských těl

Amerika

Reklama

Související témata:
Guinejský záliv

Výběr článků

Načítám