Hlavní obsah

Pěstitelé máku pobili v Afghánistánu sedm protidrogových úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Sedm afghánských vládních úředníků pověřených ničením zakázaných makových polí zabili rozzuření zemědělci v centrální části země. Další tři pracovníci utrpěli při incidentu zranění. Informoval o tom v pondělí afghánský ministr pro kmenové a hraniční záležitosti Muhammad Aríf Nurzáí.

Článek

Příčinou násilí, které se odehrálo v sobotu v provincii Uruzgán, ale mohla být i etnická a náboženská nesnášenlivost. Útočníky byli prý příslušníci národnosti šíitských Hazárů, zatímco úředníci byli sunnitští Paštunové.

Jde o druhý útok proti sunnitům za poslední týden. Před pěti dny bylo v oblastech obývaných Hazáry zabito devět sunnitů a dalších šest jich utrpělo zranění.

Mák je jediným zdrojem obživy

Kábulská vláda slíbila mezinárodnímu společenství, že bude ničit maková pole a rolníkům poskytovat finanční kompenzaci. Té se ale dostává minimálně. Pro zemědělce je pěstování máku přitom při tamějším klimatu a půdě prakticky jediný možný zdroj obživy.

Afghánistán na špici producentů opia

Mák je surovinou pro výrobu opia. Jeho produkce v Afghánistánu po svržení hnutí Tálibán opět vzrostla a země má nyní podle agentury Reuters 75procentní podíl na celosvětové produkci této drogy. Tři roky poté, co se Tálibánu podařilo výrobu opia vymýtit, vyprodukuje Afghánistán podle šéfa Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Sandípa Čavly asi 3400 tun této drogy ročně. Z opia se vyrábí heroin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám