Hlavní obsah

Pentagon zkouší laserový kanón

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Laserový kanón, jenž by ve výzbroji stíhaček zčásti nahradil tradiční rakety, zkouší na pilotních trenažérech letectvo USA. Fikce tzv. hvězdných válek by se tak do roku 2012 přenesla do reality, informovala americká agentura Scripps Howard News Service.

Foto: Archív pořadatele

Věže Angkoru

Článek

"V podstatě sledujeme, že laser může zasáhnout cíl rychlostí světla, tedy téměř okamžitě," prohlásil expert projektu Jono Tyson a připomněl, že raketa potřebuje k letu svůj nezbytný čas. Nový laser pro stíhačky je jednak rychlejší než rakety, jednak levnější - jeden výstřel přijde na stovky dolarů, zatímco raketa stojí statisíce. Navíc jej lze po nabití znovu použít.

Laser má menší dostřel

Nevýhodou je však menší dostřel - asi jen 16 km, zatímco rakety doletí asi čtyřikrát dál. Laserový kanón je menší verzí laserového "děla" (ABL) vyvíjeného pro letouny Boeing 747, jenž má být součástí systému protiraketové obrany a trefit nepřátelské balistické rakety těsně po odpálení paprskem o síle deseti tisíc stowattových žárovek až na více než 300 kilometrů.

Kanón váží dvě tuny

Americké bojové lasery jsou založeny na technologii COIL, jež přeměňuje na laserové fotony energii dvou chemických reakcí - při jedné se vyvíjí kyslík, při druhé pak reaguje s molekulami jódu. Zařízení je nainstalováno do trenažérů stíhaček F-16 v arizonské zkušebně leteckých zbraní a piloti je mají v příštích letech vyzkoušet a předložit připomínky. Pokud se projekt osvědčí, zaměří se vývoj na větší dostřel a zlehčení. Prototyp kanónu váží přes dvě tuny. Zároveň se testuje, jak dlouho mu trvá vyhledat vzdušné a pozemní cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám