Hlavní obsah

Pentagon: Newsweek způsobil tragédie v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany obvinilo v pondělí týdeník Newsweek z vyvolání neklidu s tragickými následky v Afghánistánu a dalších zemích. Stalo se tak několik hodin poté, co se Newsweek veřejně omluvil za zveřejnění zprávy, že američtí vyšetřovatelé v zajateckém táboře Guantánamo na Kubě spláchli do záchodu výtisk Koránu.

Článek

"Lidé umírají, dochází k pálení amerických vlajek, naše jednotky jsou v nebezpečí," řekl k následkům publikace pro CNN mluvčí Pentagonu Larry DiRita novinářům.

Newsweek ve svém internetovém vydání uvedl, že DiRita "zlostí vybuchl", když se dozvěděl o faktu, že vydavatel Newsweeku Jon Meecham potvrdil, že původní zdroj informace si za klíčovými aspekty svého tvrzení už nestojí.

"Tihle šmejdi ...nenapravitelně poškodili náš národ. Jak nám teď mají ostatní věřit?" měl mluvčí říci na adresu novinářů z Newsweeku.

Zveřejnění zprávy o spláchnutém Koránu rozpoutalo minulý týden v Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemích sérii protiamerických akcí. První větší protesty se zvrhly minulou středu ve městě Džalalabád ve vlnu násilí: rozhořčení lidé začali podpalovat úřady, plenit obchody, rozbíjet auta a házet kamení na kolonu amerických vojáků.

Rozvášněný dav zaútočil na diplomatické mise a vtrhl i do areálu OSN. Podle odhadů při další vlně násilných protestů přišlo o život nejméně 16 lidí a dalších sto utrpělo zranění. V pátek vyšly do ulic tisíce lidí v Pákistánu, Indonésii a Gaze.

Skupina afghánských muslimských duchovních v neděli varovala, že vyzve ke svaté válce proti USA, pokud do tří dnů nevydají vyšetřovatele, kteří v Guantánamu znesvěcovali Korán. Duchovní v provincii Badachšán na severovýchodě Afghánistánu vyzvali amerického prezidenta, aby "čestně řešil tuto záležitost a vydal viníky k potrestání do některé muslimské země".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám