Hlavní obsah

Pellegriniho dopují koalice i Fico

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Expremiér Peter Pellegrini se nemusí ani příliš namáhat a preference jeho nové strany Hlas-sociální demokracie letí vzhůru. „Politika Igora Matoviče lidi štve a Pellegrinimu stačí, aby někdy ve správném čase promluvil a procenta mu rostou,“ hodnotil politolog Jozef Lenč.

Foto: David W Cerny, Reuters

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Jako předseda vlády se Pellegrini ještě začátkem letošního roku těšil téměř stejné popularitě jako prezidentka Zuzana Čaputová a dodnes z této obliby čerpá. Po parlamentních volbách opustil stranu Směr-sociální demokracie Roberta Fica a založil vlastní politický subjekt.

Pellegriniho Hlas-SD by porazil Matoviče

Evropa

Směr dosáhl ve volbách v roce 2016 na více než 28 procent a v roce 2012 dokonce až 44,41 procenta – a tito voliči se neztratili. „Značná část bývalých voličů Směru podporuje novou stranu, která má v názvu rovněž označení sociální demokracie. Pellegrini to musí hrát komunikačně tak, že Hlas je ta lepší sociální demokracie než předchozí,“ konstatoval Lenč pro deník Hospodárske noviny.

Pro Pellegriniho bude důležité, aby poslední odhalení o prorůstání organizovaného zločinu, která obkličují Směr, jako je například obvinění bývalého vedení policie, nedopadlo negativně také na Hlas. „To bude pro Hlas kritická a klíčová situace. Pokud to Pellegrini zvládne, stačí mu sbírat další hlasy, aby zůstal jasným lídrem opozice,“ zdůraznil Lenč. „V Hlasu však budou trnout, kam až zajde vyšetřování mafiánských praktik,“ dodal politolog.

Sítě kolem exministra Kaliňáka se stahují

Zahraniční

Preference Směru naopak postupně klesají a nepomáhá ani neustálá aktivita expremiéra Fica. 17. listopadu se z něho stal dokonce tribunový řečník a aktivně vystoupil na protestech proti Matovičově koalici. „Dramatický pád ze 44 procent v roce 2012 na dnešních šest procent bude pokračovat, i když Fico dělá vše pro to, aby to zastavil,“ předpokládá Lenč.

Pellegrini se na rozdíl od Fica nezúčastnil protivládního protestu a nechal se slyšet, že i když nesouhlasí s vládními nařízeními, nebude porušovat zákaz shromažďování. „My bychom také šli na náměstí, ale nebudeme vyzývat k porušování pravidel, protože by to byla cesta k anarchii, nikoliv ke svobodě a demokracii,“ vzkázal příznivcům Pellegrini. Místo protestů na náměstích odstartovala strana Hlas symbolicky 17. listopadu internetovou anketu, jejíž cílem je zkrácení volebního období a předčasné volby.

Listopadová voličská přízeň(v procentech)
Hlas-sociální demokracie20,3
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO)16,6
Svoboda a solidarita12,5
Progresivní Slovensko7
Lidová strana Naše Slovensko (LSNS)6,9
Směr6,3
Jsme rodina5,8

Reklama

Výběr článků

Načítám