Hlavní obsah

Na Slovensku je jasno. Pellegrini se rozhodl pro Fica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsednictví strany Hlas-sociální demokracie v úterý rozhodlo, že strana bude vést další jednání o sestavení nové vládní koalice pouze se stranami Směr-sociální demokracie a Slovenskou národní stranou. Uvedl to předseda Hlasu Peter Pellegrini.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini

Článek

Padla tím možnost vzniku čtyřkoalice se stranami Progresivní Slovensko, Křesťanskodemokratické hnutí a strana Svoboda a Solidarita.

Předseda PS nabídl Pellegrinimu post premiéra, ale předseda Hlasu tuto nabídku odmítl. „Nám nešlo o premiérské křeslo, ale o kvalitu života lidí,“ uvedl Pellegrini.

Parlamentní volby, které se konaly 30. září, vyhrála strana Směr Roberta Fica se ziskem téměř 23 procent hlasů. Na druhém místě skončilo PS (téměř 18 procent) a na třetím Hlas (14,7 procenta).

Do parlamentu se dostala také koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a přátelé (téměř 9 procent), KDH (téměř 7 procent), SaS (přes 6 procent) a SNS (5,6 procenta).

Fico se vymezoval vůči Pavlovi i Fialovi

Evropa

Podle Pellegriniho strana zvážila všechny možnosti a zmíněné rozhodnutí přijalo předsednictví jednomyslně. „Slovensko potřebuje stabilní, zodpovědnou a odborně připravenou vládu, která nebude řešit vlastní spory, ale od prvního dne bude pracovat pro lidi,“ zdůraznil předseda Hlasu.

V případě vytvoření čtyřkoalice by spojení liberálního PS a křesťanských demokratů bylo podle Pellegriniho neustálým zdrojem vnitřních konfliktů. „Po tříapůlročním marasmu, který museli odtrpět všichni slušní občané této země, potřebujeme vládu, která s plným mandátem od lidí začne řešit problémy,“ dodal předseda Hlasu.

Nová koalice bude mít 79 poslanců ve 150 členném parlamentu.

Předseda Hlasu: Nemusíte balit kufry

Pellegrini zdůraznil, že pokud by nová vláda chtěla měnit zahraničněpolitickou orientaci Slovenska, Hlas koalici opustí.

„Pokud chce někdo opustit Slovenskou republiku z obavy, že bychom nebyli členy Evropské unie a NATO, tak mu vzkazuji, že si nemusí balit kufry,“ zdůraznil.

Vstup Pellegriniho do koalice s Ficem může pohřbít stranu Hlas

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám