Hlavní obsah

Šéf ruské bezpečnostní rady Patrušev jednal v Íránu

Aktualizováno

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev přicestoval do Teheránu na rozhovory o bezpečnostních tématech. Se svým íránským protějškem Alím Šamcháním jednal mimo jiné o „západním vměšování“, uvedla agentura TASS. Kyjev a západní země v uplynulých dnech obvinily Írán, že se chystá dodat Moskvě další prostředky pro vzdušné údery proti ukrajinské infrastruktuře.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev

Článek

„Probrána byla tematika informační bezpečnosti a opatření proti vměšování západních tajných služeb do vnitřních záležitostí obou zemí,“ uvádí se v prohlášení ruské bezpečnostní rady.

Zástupci Ruska a Íránu si podle něj rovněž vyměnili názory na řadu mezinárodních otázek, včetně situace na Ukrajině a na Blízkém východě.

O Patruševově příjezdu informovala i íránská státní agentura v anglicky psaném tweetu. Podle analytiků z washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Íránci pravděpodobně chtějí upozornit mezinárodní publikum na prohlubující se spolupráci mezi Moskvou a Teheránem.

Rusko v posledních týdnech používá drony íránské výroby zejména k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajinská rozvědka před týdnem uvedla, že Rusko by tento měsíc od Íránu mělo obdržet více než 200 dronů Šáhed-136, Mohádžer-6 a Araš-2. Média s odvoláním na nejmenované západní představitele rovněž uvedla, že Moskva čeká také na dodávku íránských balistických raket.

O víkendu Teherán poprvé připustil, že Moskvě dodal „malý počet“ bezpilotních letounů. Uvedl ale, že byly dodány ještě před začátkem války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tvrzení o omezeném počtu dronů za lživé, kyjevské síly podle něj sestřelují nejméně deset takových bezpilotních letounů za den.

Patrušev jako blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina patří k nevlivnějším postavám v ruském bezpečnostním aparátu.

Rusko a Írán se snaží navázat těsnější vztahy v reakci na izolaci obou zemí ze strany Západu. Teherán tvrdí, že „Američané a další nepřátelé“ chtějí svrhnout tamní režim podněcováním současných protivládních protestů. Na západní „vměšování do vnitřních záležitostí“ Ruska i okolních zemí si ruští představitelé stěžují pravidelně.

Írán dostal od Ruska ukořistěné západní zbraně, aby si mohl vyrobit kopie

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám