Hlavní obsah

Pasažér z výletní lodi podlehl legionelle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Jeden z německých pacientů, kteří se nakazili nebezpečnou legionářskou nemocí na palubě námořní výletní lodi Ocean Monarch, čtyři dny po návratu do Německa zemřel. Oznámila to v úterý agentura DPA, která zároveň potvrdila, že na lodi se plavili i čeští turisté.

Foto: archiv MDZ

V titulní roli muzikálu Řek Zorba alternují Dušan Sitek a Zdeněk Junák.

Článek

V neděli DPA uvedla, že nemoc byla zjištěna u dvou cestujících lodi Ocean Monarch, která podnikla dvoutýdenní plavbu kolem Grónska. V pátek zakotvila v přístavu Cuxhaven. Na palubě plavidla bylo přes 300 lidí, většinou Němci. Ostatní turisté pocházeli z Francie, Česka a Japonska.

V pondělí bylo podle dnešní informace konstatováno podezření na legionářskou nemoc u celkem sedmi německých cestujících. Zemřelý podlehl nemoci na klinice v Magdeburku, kam byl převezen.

Legionella byla ve vodě na lodi

Podle údajů dolnosaského ministerstva zdravotnictví byla nákaza vyvolána bakteriemi ze znečištěné vody na lodi.

Legionářská nemoc začíná jako chřipka a později se projevuje podobně jako zápal plic. Není-li patřičně léčena antibiotiky, je přibližně v deseti až patnácti procentech případů smrtelná. Z člověka na člověka přenosná není.

Bakterie je známa od roku 1976, kdy byla odhalena jako původce epidemie respiračních onemocnění, jež postihla sjezd legionářů v hotelu Bellevue- Staford v americké Filadelfii a během níž zemřelo 34 osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám