Hlavní obsah

Na lodi s nákazou legionelly jsou i čeští turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Takzvanou legionářskou nemoc zjistily v neděli německé úřady u dvou cestujících na námořní výletní lodi Ocean Monarch. Na palubě jsou údajně také čeští turisté, informovala ČTK. Jak dnes podle agentury DPA informovaly v Hannoveru místní úřady, loď již v sobotu opustila německý polabský přístav Cuxhaven směrem k anglickému Doveru.

Foto: Lubomír Imlauf (archív)
Článek

Mluvčí zemského ministerstva pro sociální věci v Dolním Sasku Iris Bethgeová sdělila, že jeden z nakažených cestujících je hospitalizován v Hanoveru. Na palubě se u něj projevily příznaky chřipky, v hanoverské nemocnici u něj však byla zjištěna přítomnost bakterie legionelly. Místo pobytu druhého pacienta nebylo podle DPA v danou chvíli známo. Oba nemocní jsou německé národnosti.

Na palubě plavidla, které podniká okružní cestu, je přes 300 lidí. Většinu z nich tvoří Němci, dále se na lodi plaví cestující z Francie, Česka a Japonska. Všichni cestující s příznaky chřipky se nechali neprodleně prohlédnout.

Nemoc legionářů

Legionářská nemoc je způsobována bakteriemi žijícími ve vodě. Přenáší se ve sprchách, bazénech, klimatizací či vodními vytápěcími systémy. Projevuje se podobně jako zápal plic a není-li patřičně léčena antibiotiky, je přibližně v deseti až patnácti procentech případů smrtelná.

Bakterie je známa od roku 1976, kdy byla odhalena jako původce epidemie respiračních onemocnění, která postihla sjezd legionářů v hotelu Bellevue- Staford v americké Filadelfii a během níž zemřelo 34 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám