Hlavní obsah

Pařížská nemocnice skladovala 350 embryí a těl novorozenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Více než 350 mrtvých lidských zárodků a těl narozených dětí zajistila policie v pařížské nemocnici Saint- Vincent-de-Paul. Jejich uchovávání nemělo žádný legální podklad. Potvrdil to v úterý ministr zdravotnictví Xavier Bertrand s tím, že viníky nedbalosti přísně potrestá.

Článek

Na zárodky konzervované v místní márnici údajně přišel administrativní pracovník nemocnice. Vedení zdravotního zařízení k inspekci vyzvali rodiče, které zajímal osud jejich mrtvého dítěte.

Ministerstvo zdravotnictví bylo o případu informováno v pondělí. Nejdříve se hovořilo o víc než 300 konzervovaných zárodcích a mrtvě narozených dětech. Později bylo upřesněno, že je jich 351. Některé z nich byly v nemocnici už od roku 1985. Důvod tohoto uchovávání není jasný.

"Skladování nebylo organizované a jeho důvody mi nejsou jasné. Řešíme zde spíše neetické chování," řekl Bertrand. Odmítl přitom spekulace, že by kauza mohla souviset s prodejem lidských orgánů.

Proběhne kontrola

Případem se už začala zabývat pařížská prokuratura. Předseda vlády Dominique de Villepin nařídil také inspekce ve všech francouzských nemocnicích s porodnicí.

Podle pravidel platných od roku 2001 mají francouzské nemocnice tělo mrtvě narozeného dítěte zpopelnit, pokud se o ně do deseti dnů nepřihlásí jeho rodiče.

Nemocnice Saint-Vincent-de-Paul na Montparnassu by podle vládních plánů zveřejněných před několika měsíci měla být zrušena a do jejích objektů by se mělo nastěhovat ministerstvo zahraničí. Plány však vzbudily kontroverzi a jejich uskutečnění není jisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám