Hlavní obsah

Paříž v noci potemní. Příští víkend vypne osvětlení městských památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž vypne od příštího pátku noční osvětlení památek a budov ve své správě ve snaze ušetřit kvůli vysokým cenám energií. Oznámila to v úterý podle agentury AFP pařížská starostka Anne Hidalgová.

Foto: Profimedia.cz

Budova pařížské radnice v nočním osvětlení, které podle vyjádření starostky bude od 23. září vypnuté.

Článek

Od 23. září po 22:00 potemní v Paříži například Věž svatého Jakuba, muzea nebo budovy radnic. Starostka Paříže zdůraznila, že šetření se nijak nedotkne pouličního osvětlení, a vyzvala stát i soukromé majitele dalších pamětihodností, aby také zvážili úspornější režim jejich osvětlení.

Francie už v půlce července oznámila plán na „energetickou střízlivost“, jeho plný rozsah oznámí koncem září, napsal server Politico. Do roku 2024 by díky němu mohla Francie omezit spotřebu energií ve srovnání s rokem 2019 o deset procent.

Unijní ministři budou znovu řešit ceny energií, svolal je Síkela

Ekonomika

Francouzská ministryně za energetiku Agnès Pannier-Runacherová dříve naznačila, že by vláda podnikům zakázala nechávat otevřené dveře při spuštěné klimatizaci. Také se zřejmě chystá zákaz osvětlené reklamy po celé Francii mezi jednou a šestou hodinou ranní. Ve městech pod osm tisíc obyvatel už takové opatření funguje, ale podle kritiků se nevynucuje dostatečně.

Přísná nařízení ve Španělsku

Evropské státy ve svých městech šetří na energiích v podnicích a na veřejných prostranstvích, liší se ale tvrdost jejich přístupu.

Španělsko zavedlo začátkem srpna přísná nařízení, podle nichž podniky nesmějí klimatizovat pod 27 stupňů a vytápět nad 19. Po desáté hodině večer už například nesmí španělské obchody nechávat zapnuté osvětlení výloh. Podniky by také na doporučení vlády měly zavést automatické zámky, které by zabránily tomu, že se při vytápění nechají otevřené dveře.

PŘEHLEDNĚ: Jak vláda zastropovala ceny energií

Domácí

Ostatní státy Evropy jsou zatím laxnější, informuje server Politico. Žádný konkrétní plán na omezení energetické spotřeby podniků a veřejných prostranství dosud nepředstavila česká vláda, podobně na tom jsou podle serveru i Německo, Polsko nebo Itálie, z nichž některé pouze vydaly nezávazná doporučení. Itálie například přísná opatření na energetické úspory označuje za „drakonické“.

Jednotlivá města v Česku ale budou zřejmě o šetření energiemi na veřejných prostranstvích a v podnicích rozhodovat sama. Podle ČTK chce osvětlení památek omezit například Kutná Hora.

Reklama

Výběr článků

Načítám