Hlavní obsah

Paříž nacvičovala útok sarinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Jedna z nejrušnějších stanic pařížského metra se stala v noci na čtvrtek terčem atentátu s použitím plynu typu sarin; zasaženy byly desítky lidí. Tak znělo zadání velkého protiteroristického cvičení, které teprve před několika hodinami skončilo ve francouzské metropoli. Jeho cílem bylo vyzkoušet, do jaké míry jsou záchranné služby a policie schopny napadení čelit a vzájemně spolupracovat.

Foto: Jan Konečný
Článek

Předseda vláda Jean-Pierre Raffarin, jenž se akce spolu s ministrem vnitra Nicolasem Sarkozym zúčastnil, řekl, že k němu nedala podnět žádná konkrétní hrozba, ale že riziko je vždy a je třeba se připravit.

Útok přišel s půnocí

Akce začala po půlnoci. Ke cvičení byla vybrána rušná stanice metra Invalidovna, kterou denně projde 36 tisíc cestujících. Poblíž se navíc nacházejí francouzské ministerstvo zahraničí a parlament.

Bezpečnostní operace se zúčastnilo pět set hasičů, záchranářů a policistů, lékaři a také zaměstnanci metra, kteří představovali oběti útoku. U Invalidovny bylo navíc za vydatného deště postaveno několik stanů pro dekontaminaci a ošetření "zasažených", na pomoc byly zmobilizovány civilní i vojenské nemocnice. Čtvrť byla jinak uzavřena.

Cvičení v celé zemi

Šlo o první velké cvičení tohoto druhu v Paříži. Začátkem měsíce ale Francie snížila na nejmenší stupeň pohotovost v rámci plánu Vigipirate, uplatněného po teroristických útocích v USA před dvěma lety. Ministr Sarkozy nicméně uvedl, že v příštím roce bude uspořádáno na padesát takových cvičení ve všech velkých francouzských městech.

Sarin, který při dnešním simulovaném útoku jakoby použili dva "teroristé", je stejný jako ten, který v roce 1995 rozptýlili v tokijském metru členové sekty Óm šinrikjó. Tehdy tam zahynulo dvanáct lidí a pět tisíc dalších bylo přiotráveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám