Hlavní obsah

Papež se v dnešním kázání vrátil k biblickým tématům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Zatímco v nedělní emotivní řeči vyzval papež Jan Pavel II. k nastolení míru v Iráku a ke skoncování s válkami na celém světě, v dnešním kázání se vrátil k výlučné biblickým tématům, píše agentura AP.

Foto: Radek Vilímek
Článek

V promluvě k věřícím, kteří se sešli na Svatopetrském náměstí v Římě, se zaměřil na význam Kristova vzkříšení. "Je nesmírně důležité, aby každý člověk poznal Krista, ukřižovaného a opět vzkříšeného, a aby se s ním setkal a podrobil se mu," řekl papež poutníkům shromážděným pod okny jeho pracovny.

"Všem lidem, kteří Krista vítají, otevírá srdce ke skutečné radosti, jež činí lidskou existenci novou, krásnou a bohatou nadějí," pokračoval.

V Urbi et Orbi vyzval k míru v Iráku a na Blízkém východě

Včera papež Jan Pavel II. v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi vyzval k míru v Iráku, na Blízkém východě a "ve všech oblastech sužovaných zapomenutými konflikty". Volal také po tom, aby se zabránilo "dramatickým střetům mezi kulturami a náboženstvími".

"Mír Iráku!" vyzval papež. "Kéž by se Iráčané mohli stát s podporou mezinárodního společenství sami činiteli solidární obnovy své země," uvedl Jan Pavel II. "Mír na Zemi musí spočívat a posilovat se jen absolutním respektováním řádu nastoleného Bohem," zdůraznil.

"Ukončeme řetěž nenávisti, který ohrožuje řádný vývoj lidské rodiny," apeloval papež. Vyjádřil znepokojení nad tragickou situací v řadě krizových regionů světa od Afriky přes Kavkaz, Asii až po Latinskou Ameriku. Poukázal na to, že zdejší projevy nenávisti způsobují smrt a zranění mnoha lidem, a to za "mlčení a přehlížení značné části veřejného mínění".

Papež tradičně pozdravil i česky

Vyzval k dialogu mezi náboženstvími, který by mohl "zrodit novou éru spravedlnosti a míru". Na závěr papež vyslovil také tradiční zdravice v 58 jazycích světa. "Kristus vstal z mrtvých, pokoj vám!" řekl česky. "Milostiplné a pokojné veĺkonočné sviatky," uvedl ve slovenštině.

Letošní velikonoční poselství Urbi et Orbi bylo jubilejní 25. během pontifikátu Jana Pavla II. Na náměstí před svatopetrskýcm chrámem v Římě jej vyslechlo přes 50.000 sedících hostů ze všech zemí světa, mezi nimi i skupinky Čechů a Slováků, kteří při papežových zdravicích v národních jazycích mávali svými vlaječkami.

Počasí však slavnosti příliš nepřálo a během papežova projevu se spustil i déšť. Poselství Jana Pavla II. přenášelo 53 televizních a mnoho rozhlasových stanic do celého světa.

AP připomíná, že skoro 83letý papež, na němž jsou znát symptomy Parkinsonovy choroby a dalších vážných zdravotních neduhů, měl v uplynulých dnech a zejména o Velikonocích, velmi náročný program, což se dnes projevilo i známkami mírné únavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám