Hlavní obsah

Papalášství polských politiků se odráží na jejich dopravních nehodách

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co kolona vozidel s polským prezidentem Andrzejem Dudou srazila v polovině října v Osvětimi na přechodu desetiletého školáka, se koncem minulého týdne udála nedaleko tohoto místa další nehoda. Na přechodu pro chodce ji zapříčinila kolona aut vicepremiérky Beaty Szydlové.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to již čtrnáctá autonehoda za poslední měsíce a osm z nich zavinili až příliš riskantní jízdou řidiči vládní ochranky,“ upozornila zpravodajská televize TVN24.

Opancéřovaná limuzína, která vezla domů Szydlovou, narazila jako první do osobního vozidla Peugeot, stojícího v obci Imielin před přechodem pro chodce. Následně nastala řetězová havárie dalších tří aut.

K podobné srážce došlo v Osvětimi i loni, když limuzína Szydlové narazila do malého vozu Fiat Seicento a následně pak do stromu. Zatímco nyní se nehoda obešla bez zranění, tehdy se vážně zranily tři osoby včetně expremiérky.

„Ještě před nástupem Práva a spravedlnosti (PiS) na podzim 2015 k moci se v koloně tří aut vozili pouze prezident a premiér. Nyní však podobnou přepravu využívají kromě nich také vicepremiéři, ministři, a dokonce i jejich náměstci,“ zdůraznila TVN24.

Řidiči Kaczyňských udělali kariéru

„Naprostý nedostatek profesionality spojený s připisováním nadměrné důležitosti a ztrátou soudnosti přepravovaných politiků způsobily v Polsku neúnosnou situaci,“ komentovala situaci televize. Vládní PiS po nástupu k moci vyměnila v podstatě celý Úřad na ochranu ústavních činitelů (BOR) a zároveň ho přejmenovala na Službu pro ochranu státu (SOP).

Novým šéfem se stal řidič Jadwigy Kaczyňské, zesnulé matky Jaroslawa a Lecha Kaczyňských, a zástupcem zase řidič Marty, dcery Lecha Kaczyňského, informovala Gazeta Wyborcza.

„Nejzkušenější a nejzdatnější řidiče nahradili vlastními, které nikdo nedokáže usměrnit,“ upozornila Gazeta Wyborcza.

Noví řidiči jsou podle bezpečnostních analytiků nepřipravení na riskantní způsob jízdy, rozbíjejí drahé opancéřované limuzíny jako na běžícím pásu, ale hlavně ohrožují životy nevinných lidí, upozorňují polská média.

Policie nad jejich řáděním už nedokáže zavírat oči a sahá po trestech. Pokutu 220 zlotých (1320 korun) a šest trestných bodů dostal účastník nehody z Imielinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám