Hlavní obsah

Palestinci a Izraelci spolu podniknou polární výstup

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Projektu se symbolicky dvojznačným názvem "Lámání ledu" se mají účastnit čtyři palestinští a čtyři izraelští polárníci a horolezci. Expedice chce z jihu Chile po moři dosáhnout pobřeží Antarktidy a tam prozkoumat dosud neslezenou horu.

Foto: MP Karviná

Ilustrační foto

Článek

"V Antarktidě nejde couvnout, tam buď vyhrajete jako tým nebo ztroskotáte," vysvětlil agentuře BBC manažer expedice Heskel Nathaniel (41) smysl výpravy - prokázat, že lidé mohou jako jednotlivci spolupracovat bez ohledu na vztahy mezi jejich národy.

"Opravdu to nejsou žádné mírové holubice," řekl ke svému týmu Nathaniel. Dva z Izraelců jsou bývalými členy armádního komanda, jeden z Palestinců si odseděl trest za účast na bombovém atentátu. Kromě dvou nikdo z osmičlenného týmu nemá zkušenosti z oblastí věčné zimy a mrazu.

Extrémní mírové akce spojí protivníky

"Musíme se naučit pochopit jeden druhého a spolupracovat. Názorové rozdíly mezi jednotlivci při tak náročné činnosti nebudou mít šanci ani dostat se na povrch," uzavřel Nathaniel vysvětlení k expedici, která má být první akcí společnosti Extrémní mírové akce, nadace, jež si klade za cíl prostřednictvím sportu a dobrodružství spojovat lidi.

Expedice vybere jméno hory

Tým zatím v Izraeli trénoval plavbu po moři a vylodění, nyní se chystá do horolezeckých terénů francouzských Alp u Chamonix a na Nový rok 2004 chce vyplout z jihu Chile nebezpečným Drakeovým průlivem na jih k Antarktidě.

Tam se vylodí a vydá se na dosud neprobádanou a nepojmenovanou horu. "Budeme mít asi dvacet dní na to, abychom se během plavby a výstupu dohodli, jak horu pojmenujeme," dodal Nathaniel.

Reklama

Výběr článků

Načítám