Hlavní obsah

Pálení koránu v Nizozemsku vyvolalo násilnosti. Šéf tamní Pegidy a tři policisté utrpěli zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K násilným potyčkám došlo v sobotu v nizozemském městě Arnhem, kde se šéf tamní odnože protiislámského hnutí Pegida Edwin Wagensveld pokoušel demonstrativně spálit korán. Zaútočila na něj skupina odpůrců, kteří se poté střetli také s policií.

Foto: Profimedia.cz

Šéf nizozemské odnože protiislámského hnutí Pegida Edwin Wagensveld při jedné z dřívějších protestních akcí

Článek

Wagensveld podle serveru NL Times utrpěl blíže neupřesněné zranění, stejně jako tři příslušníci pořádkových sil. Výtržníci házeli na policisty kamení a petardy. Zasahující jednotka tři demonstranty zatkla.

Wagensveld, kterého doprovázela desítka stoupenců, akci předem nahlásil a získal pro ni i povolení. Pálení koránu není v Nizozemsku zakázané.

Starosta města Ahmed Marcouch vyjádřil nad incidentem politování. „Je to velmi smutné a politováníhodné, že došlo k násilí. Jsem z toho velmi rozhořčen,“ zdůraznil.

„Chápu smutek a emoce, které pálení svaté knihy vyvolává. Ale násilí je nepřijatelné. S idejemi musíte bojovat idejemi,“ řekl dále starosta, který nevyloučil, že v souvislosti se sobotním incidentem budou zatčeny další osoby. „Máme dobré záběry z toho, co se tady stalo,“ dodal Marouch.

Wagensveld byl v minulosti už několikrát odsouzen kvůli urážkám muslimů a rozruch opakovaně vyvolal i trháním koránu na veřejnosti. Proti jeho aktivitám loni protestovaly u nizozemské vlády Turecko, Írán a Pákistán.

První člověk ve Švédsku shledán vinným za pálení koránu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám