Hlavní obsah

Organizátor atentátů v Rijádu se vydal do rukou spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Muž, považovaný za organizátora květnových atentátů v Rijádu, se dobrovolně vydal saúdskoarabským úřadům. Oznámilo to v pátek saúdskoarabské ministerstvo vnitra. Podle amerických zdrojů citovaných agenturou Reuters byl ale dopaden a zatčen.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jiří Slíva v Galerii pod radnicí při čtení ze své knihy CO DŘÍV.

Článek

Alí Abdar Rahmán Ghamdí, známý také jako abú Bakr Azdí, je podle agentury Reuters vysoký člen teroristické organizace al-Kajdá. Byl druhým nejhledanějším mužem spojeným s rijádskými atentáty.

"Sám se dnes vydal a je ve vazbě v Saúdské Arábii," sdělil zdroj blízký saúdskoarabskému velvyslanectví.

Vítězný krok ve válce proti teroru

"Je to velice významné zatčení. A především velké vítězství ve válce proti terorismu," sdělil pro britskou BBC princ Bandar bin Sultan, saúdský velvyslanec v USA.

Americký ministr zahraničí Colin Powell řekl novinářům, že pokud je informace pravdivá, Washington bude "velice potěšen, že tento terorista neunikne spravedlnost".

Útoky na cizince

Při třech souběžných atentátech 12. května v Rijádu zahynulo 35 lidí. Atentátníci odpálili nálože v autech před domy, v nichž bydleli především západní cizinci.

Ghamdí bojoval v Afghánistánu a byl i při začátku bojů o Tora Bora. Plánoval pak další atentáty na americké cíle. Narodil se zřejmě v roce 1974 a je známý blízkými kontakty s vysokými členy al-Kajdy. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám