Hlavní obsah

Saúdové odsuzují pachatele útoků k "pekelnému ohni"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Saúdský korunní princ Abdalláh odsoudil sebevražedné útoky v Rijádu, které si vyžádaly na 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Uvedl, že to bylo dílo "netvorů" a přislíbil potlačení teroru. USA vyzvaly zaměstnance svého velvyslanectví a konzulátů v Saúdské Arábii, jejichž přítomnost na místě není nezbytně nutná, aby se vrátili do vlasti.

Foto: Jakub Ludvík pro Miss Junior

Miss Junior ČR 2011 Natálie Kotková.

Článek

"Všichni obyvatelé Saúdské Arábie budou čelit těmto kriminálníkům a vrahům. Pachatelé atentátů jsou odsouzeni k pekelnému ohni," prohlásil princ v šestiminutovém projevu k národu. "Není zde místa pro terorismus, ale my jsme odhodláni ho tvrdě potlačit. To platí i pro ty, kteří jej podporují ideologicky nebo s ním sympatizují," upozornil princ.

Podle oficiální saúdskoarabské bilance při nich zahynulo 34 lidí a 194 bylo zraněno. Podle nejmenovaného zdroje z ministerstva zahraničí USA by počet mrtvých "mohl přesahovat čtyři desítky a možná dosáhnout 50". Dřívější informace ze stejného ministerstva stanovily počet obětí dokonce na 91, ty však nebyly potvrzeny z místa tragédie.

Do vyšetřování atentátů se zapojila americká FBI.

Islám není viníkem

"Varujeme zvláště ty, kdo se snaží pro tyto hrozné zločiny hledat ospravedlnění v našem (muslimském) náboženství. Stanou se tak komplici vrahů a budou potrestáni jako oni," zdůraznil Abdalláh.

"Pondělní atentáty v Rijádu dokazují, že teroristé jsou zločinci, kteří nemají žádnou lidskou ani islámskou hodnotu a stali se jen krvelačnými bestiemi," poznamenal princ, jenž vzhledem ke zhoršujícímu se zdraví krále Fahda de facto řídí záležitosti této blízkovýchodní monarchie.

Americké zdroje uvádějí, že vše nasvědčuje tomu, že za útoky stojí teroristická organizace al-Kajdá.

USA sníží počet svých diplomatů v Saúdské Arábii

"Ministerstvo zahraničí nařídilo odjezd všech osob, jež nejsou nezbytně nutné pro činnost zastupitelství, a jejich rodin," cituje agentura Reuters z komuniké ministerstva. Všechny Američany nacházející se v Saúdské Arábii zároveň varovalo "před nejistotou ohledně úrovně bezpečnosti v zemi a před rizikem nových útoků".

Útoky na cizince v Saúdské Arábii od roku 1995

13. listopadu 1995 - Při výbuchu bomby umístěné v automobilu na parkovišti americké vojenské mise v Rijádu zabito sedm osob (pět Američanů a dva Indové) a dalších 60 zraněno. K výbuchu se přihlásily dosud neznámé skupiny Hnutí islámské změny a Tygři Zálivu, které nesouhlasily s přítomností Američanů v zemi. Čtyři Saúdové, kteří se k činu přiznali, byli v květnu 1996 popraveni.

25. června 1996 - Exploze bomby v cisternovém voze na vojenské základně u města Zahrán na východě země: 19 mrtvých Američanů a 396 zraněných. K odpovědnosti se přihlásila neznámá skupina Hizballáh Perského zálivu.

17. listopadu 2000 - Při útoku v Rijádu zabit britský inženýr Christopher Rodway, který pracoval pro rijádskou vojenskou nemocnici; jeho žena byla zraněna.

22. listopadu 2000 - Tři Britové a jedna Irka zraněni při útoku v Rijádu.

15. prosince 2000 - Brit David Brown utrpěl v Chubáru vážná zranění, když se snažil odstranit ze svého vozu balíček, který mu v ruce explodoval.

15. března 2001 - Při výbuchu u obchodu v Rijádu zraněn jeden Brit a jeden Egypťan.

2. března 2001 - V nemocnici v Chubáru při explozi neznámého balíčku vážně poraněn americký lékař Gary Hatch.

6. října 2001 - V Chubáru při útoku zabiti dva cizinci včetně jednoho Američana; čtyři další byli zraněni.

20. června 2002 - Britský bankéř Simon John Veness přišel o život při výbuchu bomby v automobilu v centru Rijádu.

29. září 2002 - Při výbuchu bomby v automobilu zabit jeden německý občan.

20. února 2003 - Na křižovatce v Rijádu zastřelen Brit Robert Denis.

1. května 2003 - Střelec zranil jednoho Američana na námořní základně na východě země.

12. května 2003 - Čtyři útoky v metropoli Rijádu: zabito až 20 osob (z toho údajně 10 Američanů) a mnoho desítek zraněno.

V současnosti žije v Saúdské Arábii asi 35 000 až 40 000 amerických občanů.

Reklama

Související články

V Saúdské Arábii objeveno doupě teroristů

Výbušniny, ruční granáty, střelivo a samopaly objevila saúdská policie poté, co zaútočila na úkryt muslimských radikálů, který v oficiálním prohlášení označila...

Výběr článků

Načítám