Hlavní obsah

ON-LINE: Zpřísňovat v Česku se nemusí. Rekordní přírůstek nakažených ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedomnívám se, že by bylo načase zpřísňovat opatření, uvedl ve středu večer ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který dříve před možným zpřísňováním v případě zhoršování epidemie koronaviru varoval. V ČR kleslo rizikové skóre protiepidemického systému (PES) na nejnižší úroveň od začátku roku. Snížily se všechny ukazatele, které výpočet indexu ovlivňují. Během úterý přibylo 10 725 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 6658 méně než před týdnem. Rakousko zavře menší přechody s ČR. Británie chce očkovat 24 hodin denně.

Článek

20:41 - Španělské zdravotní úřady zaznamenaly za poslední den 38 869 nových případů koronaviru, což je dosavadní denní maximum, informovala agentura Reuters. Za poslední den také v zemi zemřelo dalších 195 lidí s covidem-19. Regiony Galicie, La Rioja a Kantábrie ve středu zavedly přísnější protikoronavirová omezení.

19:38 - Je dobře, že vidíme, že se zdá, že dochází k lámání křivky směrem dolů, uvedl ve středu ministr Blatný k počtu nově nakažených s tím, že věří v pokračování trendu. „Nedomnívám se, že by bylo načase zpřísňovat opatření, na druhou stranu, než se to pozitivně projeví v nemocnicích, bude to trvat sedm až deset dní,” uvedl Blatný, který dříve zpřísňování nevylučoval.

Blatný nevyloučil další zpřísnění

Koronavirus

19:35 - Ministr zdravotnictví Blatný vyloučil, že by v Česku byli kvůli počtu nemocných s covidem-19 lékaři nuceni vybírat, kterému pacientovi poskytnou přístroj či službu a kterému nikoliv. Pokud jsou někde plně zaplněná lůžka, měli by lékaři zajistit převoz do jiného kraje. Pomoc z Německa podle něj není etické a korektní aktuálně využít, protože má víc vytížené jednotky intenzivní péče než Česko.

19:30 - Vláda projedná žádost o další prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii v pondělí. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Sněmovna by pak mohla žádost posoudit ve čtvrtek 21. ledna. Aktuálně stav nouze platí do pátku 22. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden České televizi sdělil, že vláda opět požádá o dalších 30 dní.

„Jak je asi každému jasné, tak současná situace nepředpokládá, že by se mohlo dne 22. nebo 23. ledna přejít do nižšího stavu, neřkuli do stavu, který je možný bez nouzového stavu. To znamená, že budu navrhovat vládě požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,” uvedl Blatný.

18:47 - Velká Británie zaznamenala bezmála 1600 nových úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19, což je dosud nejvíce. Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci se brzy chystá očkovat 24 hodin denně, sdělil premiér Boris Johnson. Podle něj začne nonstop provoz očkovacích center, „jak nejrychleji to bude možné”. Intenzivnější vakcinační kampaň podle něj nyní brzdí nedostatek vakcín.

18:41 - Ministerstvo podle ministra Blatného neplánuje zveřejňovat denní data o počtech vakcín a očkovaných proti covidu-19. Přesnost dat je přednější, řekl.

18:38 - Norsko zavede povinné testy na covid-19 při vstupu na své území. Za neuposlechnutí nařízení bude hrozit pokuta ve výši 20 tisíc norských korun (kolem 50 tisíc korun českých). Lidé se kromě toho mají po příjezdu hlásit u místních úřadů a většina musí do sedmidenní karantény.

16:21 - Švýcarsko prodlouží omezení kvůli covidu-19 včetně uzavření restaurací a rekreačních, sportovních a kulturních zařízení o dalších pět týdnů, tedy do konce února. Kromě toho musí v alpské zemi od pondělí zavřít obchody, které neprodávají zboží denní potřeby.

Česko je epidemická bomba, varuje německý list

Koronavirus

15:58 - V Tunisku začne ve čtvrtek platit čtyřdenní plošná uzávěra, jejímž cílem je zpomalit šíření koronaviru. Od začátku pandemie se nákaza koronavirem v této severoafrické zemi s asi 11,7 milionu obyvatel prokázala u více než 160 tisíc lidí, na 5000 z nich zemřelo. Od října v zemi platí noční zákaz vycházení.

15:08 - Začátek očkování proti covidu-19 u lidí, kteří se přihlásí od 15. ledna, nebude podle ministra Blatného jednotný. Centra si ho určí podle kapacit.

15:07 - Rakousko od půlnoci uzavře 45 menších hraničních přechodů s Českem a Slovenskem. Opatření se dotkne například hraničních přechodů ve Smrčné u Nové Bystřice, v Čížově u Znojma či tří menších přechodů v Českých Velenicích. Už v sobotu Rakousko kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem obnovilo na hranicích s Českem a Slovenskem kontroly.

Do Ostravy dorazila vakcína od americké společnosti Moderna

Domácí

10:18 - Na Slovensku zaznamenali za 24 hodin 3576 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 61 nakažených. V nemocnicích je 3082 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 238 na JIP a 253 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 215 055 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3163 nakažených.

9:40 - V Maďarsku zaznamenali za den 1358 nových případů nákazy a zemřelo dalších 95 nakažených. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 345 710 lidí, z nichž zemřelo 10 948.

9:14 - Na Ukrajině přibylo za den 6409 potvrzených případů koronavirové nákazy. Aktuálně nakažených ale ubylo o 8289, nyní je nakaženo 283 754 osob. Celkem se v zemi nakazilo 1,13 milionu lidí, z nichž 20 214 zemřelo. Počet obětí stoupl za den o 195.

9:03 - V severočínské provincii Chej-lung-ťiang vyhlásili nouzový stav poté, co tam bylo nově detekováno 28 případů nákazy koronavirem. Obyvatelé nesmějí opouštět provincii, jejímž hlavním městem je Charbin. Zakázána jsou též všechna shromáždění.

8:24 - V Praze přibylo v úterý 952 potvrzených případů koronaviru. Je to o 1100 méně než před týdnem, kdy byl nárůst rekordní. Aktuálně nakažených je v metropoli 15 677.

8:06 - V úterý bylo v České republice provedeno 34 795 PCR testů na koronavirus a 24 427 antigenních testů. Pozitivních bylo 30,82 procenta PCR testů.

7:59 - V České republice přibylo během úterý 10 725 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1380 více než za pondělí a o 6658 méně než před týdnem. Celkem se v zemi nakazilo už 855 600 lidí. Aktuálně nakažených je 149 397. Hospitalizováno je 7267 nakažených, z toho je 1104 ve vážném stavu. Obě čísla mírně klesla.

Podle neúplných aktuálních údajů zemřelo v úterý 79 nakažených, přičemž celkem počet obětí stoupl na 13 656. Od 21. 12. neklesl denní počet obětí pod stovku.  

7:46 -  Jihokorejský prezident Mun Če-in oznámil, že všichni Jihokorejci budou zdarma očkováni proti covidu-19. Očkování začne v únoru a nejdříve dostanou vakcíny ohrožené skupiny lidí.

7:33 - Vakcína proti nemoci covid-19, kterou vyvinula čínská firma Sinovac, měla při klinických testech v Brazílii účinnost pouze 50,4 procenta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je tento výsledek podstatně horší, než tvrdila dřívější data, a jen těsně stačil na to, aby přípravek byl schválen. Vakcínu nazvanou CoronaVac si již objednalo několik zemí, včetně právě Brazílie, Indonésie, Turecka či Singapuru.

7:23 - Tzv. reprodukční číslo kleslo z 1,12 na 1,01. Pokles pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Rizikové skóre PES se vypočítává kromě reprodukčního čísla také z údajů o průměru počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných lidí s covidem-19, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechna tato kritéria ve srovnání s úterým poklesla. Například podíl hospitalizovaných, u nichž nákaza nebyla prokázána před hospitalizací, klesl z 52 na 51 procent.

7:14 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 19 600 případů nákazy koronavirem, o den dříve to bylo 12 802 infekcí. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI). Nemoc covid-19 už si v zemi vyžádala 42 637 obětí, z toho 1060 za poslední den. Celkem Německo s 83 miliony obyvatel eviduje přes 1,95 milionu nakažených.

6:58 - Index rizika epidemie covidu-19 dnes klesl z 84 na 81 bodů ze sta. Je nejnižší od začátku roku. Stále ale platí pátý stupeň pohotovosti. Klesly všechny ukazatele pro výpočet indexu.

6:12 - Čína zaregistrovala největší počet nově potvrzených případů od konce července, když testy prokázaly nákazu u 115 lidí, z nichž 107 se nakazilo při přenosu mezi lidmi v Číně. Devadesát z nich připadá na provincii Che-pej sousedící s Pekingem. Tři města v provincii  –Š´tia-čuang, Sing-tai a Lang-fang –  jsou už uzavřená a je v nich karanténa. Zjištěno bylo i 38 asymptomatických případů, tedy nákaza lidí bez příznaků, které Čína nezahrnuje do statistik.

6:08 - Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na finský svaz chovatelů kožešinových zvířat Fifur. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy. Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají. V Dánsku kvůli nákaze vybili 15 milionů norků.

6:02 - Spojené státy budou od 26. ledna vyžadovat od lidí cestujících letecky do země negativní test na koronavirus. V úterý to oznámily americké zdravotnické úřady. Doposud byl test požadován jen u cestujících na linkách z Británie, kde se objevila nová, výrazně nakažlivější mutace koronaviru. Nyní tento požadavek USA  rozšířily na všechny cestující starší dvou let.

6:57 - Africká unie si zajistila 300 milionů dávek vakcíny v rámci programu Covax pro pomoc chudým zemím v boji s pandemií. Afrika by chtěla naočkovat 780 milionů lidí z 1,3 miliardy. Dvacet milionů kusů vakcíny získá JAR.

Reklama

Výběr článků

Načítám