Hlavní obsah

ON-LINE: Za neděli přibylo 823 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reprodukční číslo v ČR v pondělí zůstává na hodnotě 0,73. Rizikové skóre systému PES je na hodnotě 53 bodů. V řadě zemí se v pondělí zmírňují opatření proti koronaviru. Volně lze cestovat mezi Austrálií a Novým Zélandem. Naopak v Indii prudce stoupá počet nakažených, nově se nákaza potvrdila u čtvrt milionu lidí. Dění okolo pandemie sledujeme on-line.

Článek

9:36 - Počet lidí, kteří v Německu zemřeli po nákaze koronavirem, překročil 80 000, když během neděle zemřelo dalších 92 infikovaných lidí. Nově bylo odhaleno 11 437 případů nákazy, uvedl Institut Roberta Kocha. Přesně před týdnem zaznamenal institut 13 245 nových infekcí. Reprodukční číslo v neděli večer činilo 1,16, v sobotu bylo na hodnotě 1,22.

Od začátku pandemie se v Německu, kde žije přibližně 83 milionů obyvatel, prokazatelně infikovalo přes 3,1 milionu lidí, z nichž 80 006 jich zemřelo.

9:31 - V Maďarsku zaznamenali 2680 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. V nemocnicích leží 8650 pacientů s covidem, z nichž je 1052 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 753 188 lidí a celkem zemřelo 25 381 lidí, během neděle počet obětí stoupl o 197 lidí.. V desetimilionové zemi už bylo očkováno první dávkou 3 266 425 osob, z nichž 1 391 381 dostalo i druhou dávku.

8:07 - Za celou epidemii bylo v ČR zaznamenáno přes 1,6 milionu nakažených a 28 532 zemřelých.

7:43 - V neděli v Česku přibylo 823 nově nakažených koronavirem. Je to o 162 méně než za předcházející neděli, kdy bylo evidováno 985 nových nákaz. Zároveň je to nejméně od 13. září. Během víkendových dní se ale méně testuje.

7:03 - Index rizikového skóre protiepidemického systému PES zůstává na hodnotě 53 bodů, což znamená třetí stupeň pohotovosti. Přestože vláda se tímto systémem už neřídí, ministerstvo nadále skóre zveřejňuje.

6:57 - Reprodukční číslo se v pondělí drží na hodnotě 0,73. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Údaj ukazuje, kolik jeden pozitivně testovaný průměrně nakazí dalších lidí. Čím níže je pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

6:27 - Indie zaznamenala rekordní přírůstky ve statistikách nákaz koronavirem a úmrtí lidí s covidem-19. Přibylo 273 810 nově potvrzených případů a 1619 mrtvých.

6:10 - Lidé žijící v Austrálii a na Novém Zélandu se ode dneška mohou znovu volně přesouvat z jedné země do druhé po více než roce omezení spojených s koronavirem. Otevření "cestovní bubliny" podle agentury AP přináší lidem možnost po dlouhé době navštívit blízké, také znamená úlevu pro podnikatele v turistickém ruchu. Očekává se, že v první den nového režimu aerolinky přepraví tisíce lidí, na letištích je od rána rušno.

Austrálie i Nový Zéland evidují v posledních měsících naprosté minimum infekcí virem SARS-CoV-2, přičemž zásadním prvkem jejich protiepidemických strategií byly uzavírky na hranicích a povinnost karantény pro vracející se občany. Spuštění bilaterálního partnerství bez cestovních restrikcí komplikovalo několik menších ohnisek nákazy v obou zemích, ta se ale podařilo dostat pod kontrolu.

6:05 - Na Děčínsku se dnes výuka ve školách obnovuje s týdenním zpožděním. Studenti závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním propadnutím budou moci začít docházet na konzultace ve skupinách maximálně do šesti lidí.

Rotační výuka začala v ČR před týdnem. Na rozhodnutí škol bylo, které ročníky půjdou jako první. Nyní se žáci ve školách vymění. V pondělí a ve čtvrtek se ve školách povinně testuje antigenními samotesty na covid-19. Netýká se to těch, kteří v posledních 90 dnech covid-19 prodělali nebo jsou proti nemoci očkováni. Z 610 000 testů provedených minulý týden bylo pozitivních 302, tedy asi 0,6 promile.

6:00 - Po zlepšení epidemické situace Slovensko po čtyřech měsících umožní znovu otevřít všechny prodejny a provozovny služeb, návštěvníky mohou přivítat také zoologické zahrady či muzea a obnovuje se i konání bohoslužeb. Do přírody mohou zájemci vyrazit i mimo okres svého bydliště. Rozšířeny byly také výjimky ze zákazu nočního vycházení.

5:55 - Podnikatelé mohou od dnešních devíti hodin žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o podporu z programu COVID Nepokryté náklady. Na dotaci mají nárok ti, kteří za leden až březen zaznamenali propad obratu alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského nebo předloňského roku. Zároveň musejí prokázat ztrátu sníženou o dotace z dalších "covidových" programů. Příjem žádostí bude otevřen do 19. července. Na pomoc je připraveno šest miliard korun.

Podporu stát poskytne za období 1. ledna až 31. března. Podnikatelé mohou získat dotaci 60 procent nákladů, podniky s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku mají nárok na 40 procent. Maximální výše dotace je 40 milionů korun. Příspěvek z tohoto dotačního titulu nelze kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus ani dotačním titulem COVID 2021.

5:51 - Další fáze rozvolňování začíná v Portugalsku. Ode dneška se v zemi mohou otevřít univerzity, střední školy, kulturní zařízení či restaurace. Uvolnění pravidel vstupuje v platnost i ve Švýcarsku, kde mohou otevřít zahrádky barů a restaurací a kde je na univerzitách možné obnovit prezenční výuku.

5:48 - Belgie ode dneška ruší zákaz cest do zahraničí, které nejsou považovány za nezbytné. Tamní vláda ale svým obyvatelům cesty za hranice nedoporučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám