Hlavní obsah

Omluva nestačí, naznačil papeži i Trudeau

Omluva papeže Františka za roli katolické církve při násilné asimilaci kanadských domorodých obyvatel v tamních internátních školách nešla dostatečně daleko a celá záležitost tím rozhodně není uzavřená. Najevo to dalo několik představitelů kanadské vlády včetně premiéra Justina Trudeaua. Ten ocenil nynější kajícnou cestu Františka po Kanadě s tím, že má „ohromný dopad“ na přeživší, zároveň však upozornil, že jde pouze o „první krok“.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Papež František během kanadské cesty.

Článek

Narušen byl i obvyklý protokol papežských návštěv, když si Trudeau vymínil, že k hlavě katolické církve také promluví, ačkoliv podle zvyklostí by tak měla učinit pouze guvernérka Kanady Mary Simonová, jež je shodou okolností inuitského původu, podotkla agentura AP.

Nejdál šel v kritice Marc Miller, kanadský ministr pro záležitosti domorodých obyvatel. Ten Františkovi mimo jiné vyčetl, že ve svém výčtu příkoří na internátních školách opomenul sexuální zneužívání dětí i to, že odpovědnost za hrůzy nepřičetl katolické církvi jako celku.

Papež se v Kanadě omluvil za roli církve při trýznění dětí původních obyvatel

Zahraniční

Papež nejprve řekl, že školský systém „prosazovaly v té době vládní úřady“, po kritice ale dodal, že „místní katolické instituce hrály roli v uplatňování této politiky“.

Systém fungoval od konce 19. století do 90. let minulého století, odloučeno bylo na 150 tisíc dětí domorodých obyvatel, v internátech jich až šest tisíc zahynulo. Okolo tří čtvrtin těchto škol provozovala katolická církev.

Foto: Adam Scotti/pmo, Reuters

Během setkání s původními obyvateli Kanady se papež omluvil a podíl katolické církve na segregaci indiánských dětí v minulosti. Od náčelníka Wiltona Willieho Littlechilda pak přijal náčelnickou čelenku.

Ve čtvrtek měl papež sloužit mši v bazilice Saint Anne de Beaupré u Québecu, na akci se chystaly tisíce domorodých obyvatel. „Škoda už byla napáchána,“ řekl listu Global News Inuit Louie Rich, jehož otec násilnou asimilací prošel a stále se s traumatem nevyrovnal.

Více než omluvu by ocenil konkrétní činy. „Možná poskytnout naší komunitě léčebná centra. Pokud bych do nějakého chtěl, bude mi trvat měsíc, než se tam dostanu,“ řekl muž z provincie Newfoundland a Labrador.

Reklama

Výběr článků

Načítám