Hlavní obsah

Olympijský oheň pro únorové hry v Soči už hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský oheň pro zimní hry v Soči byl 131 dní před zahájením v neděli zapálen ve starověké Olympii. Štafeta s pochodní urazí 65 000 kilometrů a bude nejdelší v historii zimních olympijských her. Soči bude 22. zimní hry hostit od 7. do 23. února příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní zapalování olympijské pochodněVideo: Reuters

 
Článek

Tradičnímu rituálu v chrámu bohyně Héry přálo počasí, takže mohla být pochodeň zapálena pomocí zrcadla a slunečních paprsků. Slavnostního aktu se v dějišti antických her vždy ujímá herečka představující nejvyšší kněžku. Náhradní oheň, který byl pro jistotu zažehnut při sobotní generálce, nakonec díky příznivým podmínkám nebyl potřeba.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Zapalování olympijské pochodně doprovázejí různé rituály.

Pochodeň převzal jako první osmnáctiletý řecký sjezdař Joannis Antoniu, členů štafety bude celkem 14 000. Jako první z Rusů byl vybrán slavný hokejista Alexandr Ovečkin z Washingtonu Capitals. Ten si do Řecka odskočil ze závěrečné přípravy před startem NHL. Pochodeň navštíví celkem 2900 měst, procestuje devět ruských časových pásem a všech 83 tamních regionů.

Do pořadatelské země oheň dorazí v neděli 6. října speciálním letadlem do Moskvy. Následně bude cestovat 123 dní po zemi, železnici, ve vodě, na saních tažených sobem, po horách, ve vzduchu, v letadle i ve vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Olympijské zázemí v SočiVideo: Reuters

Dlouhá pouť skončí po čtyřech měsících 7. února 2014, tedy v den zahájení her na Olympijském stadionu v Soči. Kdo tam oheň zapálí, je tradičně zatím tajemstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám