Hlavní obsah

Odborářům z Detvy zabránila v protestní blokádě policie

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Speciální jednotka slovenské policie ve čtvrtek zasáhla proti odborářům, kteří se pokusili zablokovat ve městě Detva hlavní tah mezi Zvolenem a Lučencem. "Je to precedens. Policie poprvé ve slovenské historii zasáhla tímto způsobem proti odborářům," konstatoval viceprezident odborového svazu Emil Machyna.

Článek

Odpolední jednání věřitelů PPS Detva a odborářů skončily neúspěchem a patová situace pokračuje. Zainteresované strany požádaly o rozhodnutí soud. Odboráři jsou rozhodnuti pokračovat v blokování silnice až do vyřešení problému.

Odboráři se na silnici nedostali

Asi sto odborářů z krachujícího místního strojírenského podniku PPS Detva se ráno snažilo zablokovat vlastními těly most na hlavní silnici. Ze zaparkovaných autobusů však nečekaně vyskákala asi stovka policistů a odboráře na silnici nepustila.

"Že se nestydíte. Naše děti nemají co jíst a vy nám bráníte v legálním protestu," křičeli rozzlobení odboráři na policisty. "Berou nám zaměstnání a stát ještě používá naše peníze z daní na zásah policie proti nám a brání nám v naplnění našich ústavních práv. Je to obraz demokracie na Slovensku, " znechuceně konstatoval odborářský předák Stanislav Lupták. Mezi odboráři se rozšířila informace, že policisté proti nim zakročili z rozhodnutí nejvyšších vládních míst, což vyvolalo bouři nevole. Krajský velitel policie Štefan Steiniger však tvrdil, že o zásahu rozhodl on.

Zablokovali jinou cestu

Odboráři následně obsadili silnici na jiném místě, chytli se za ruce a začali bránit průjezdu automobilů. Policie odklonila dopravu a hlavní tah na Zvolen a Lučenec je průjezdný jen s velkými obtížemi. Odboráře přišel povzbudit také primátor Detvy Ján Šufliarsky. Odboráři jsou odhodláni v protestu vydržet až do prodeje podniku PPS Detva.

Zašlá sláva Detvy

Strojírny PPS Detva byly kdysi chloubou slovenského průmyslu a zaměstnávaly několik tisíc lidí. Po roce 1989 však i zde byla zastavena speciální výroba a závod s obtížemi hledal nový výrobní program. Postupně došlo k hromadnému propouštění a podnik vyhlásil bankrot. Nadějí pro zbývajících několik stovek zaměstnanců zůstávala možnost prodeje podniku, ale všechna jednání s věřiteli byla zatím neúspěšná.

V posledním období projevila zájem o koupi podniku švédská automobilka Volvo. Tato nabídka však přišla pozdě a výroba v Detvě bude zcela zastavena. Pro celý region je to tvrdý úder, protože je zde vysoká nezaměstnanost a ani kvalifikovaní odborníci nemohou najít práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám