Hlavní obsah

O Husajnovi nic nevím, tvrdí Komický Alí

Novinky, ČTK, Jiří Roškot,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/DUBAJ

Bývalý irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf tvrdí, že neví nic o osudu svrženého prezidenta Saddáma Husajna a jeho dvou synů Udaje a Kusaje. Prohlásil to při pátečním rozhovoru pro dubajskou televizní stanici Al-Arabíja.

Foto: Městská policie Bílina

Pokus o pokácení májky

Článek

"Nevím o nich nic," odpověděl Sahháf na několikrát opakovanou otázku redaktora. "Nemám, co bych o nich řekl," dodal na adresu Saddáma, jeho synů a dalších exponentů režimu, po nichž Američané v Iráku marně pátrají od 9. dubna, kdy jim padl do rukou Bagdád. 

Sahháf také potvrdil, že se Američanům sám vydal, ti ho vyslýchali a pak zase propustili na svobodu. Na druhé straně ale odmítl říct jakýkoli názor na to, proč irácké ozbrojené síly tak snadno podléhaly americkému tlaku, když spojenci táhli na Bagdád. Nechtěl říct nic ani k tomu, proč irácká metropole tak rychle padla do rukou Američanů.

Nemám čas na to, abych si povídal o tom, co se stalo, řekl a dal najevo, že se nemíní dopouštět "ukvapených" závěrů ohledně vývoje nedávné války. Zdůraznil, že tato války byla "zemětřesení..., které si zasluhuje hluboké posouzení".

Zabit další Američan

Přestože od oficiálního ukončení války uběhly téměř dva měsíce, obětí v řadách spojeneckých vojáků stále přibývá. Stávají se terčem útoků ze strany iráckého obyvatelstva, které kritizuje hlavně neurvalé chování vojáků při domovních prohlídkách.

Počet amerických vojáků zabitých v Iráků vzrostl na 58, z toho 20 vojáků zahynulo při ozbrojených incidentech, ostatní při dopravních nehodách. Poslední obětí je Američan, který zahynul při nočním útoku, vedeném z irácké strany proti příslušníkům První obrněné divize. Agentuře Reuters to sdělila armádní mluvčí s tím, že čtyři jeho kolegové utrpěli zranění.

Útoky proti vojákům jsou stále považovány za nekoordinované. Mezi experty přesto klíčí podezření, zda nejde o počátky gerilové války, upozornila stanice BBC. K přepadům se ve čtvrtek v katarské televizi al-Džazíra poprvé přihlásila organizace, jež si říká Modžáhedíni vítězné sekty.

Vojáci zabití po válce
USABritové
V boji:206
Nehody:38-
(O Iráčanech žádné údaje nejsou)

Skupina expertů odjela do Iráku

Pětice expertů amerických nevládních institucí vypracuje pro Pentagon doporučení, jak zvládnout zhoršující se bezpečnostní situaci v Iráku, kde rostou americké ztráty na životech. Tým už ve čtvrtek odjel do Bagdádu na pozvání ministra obrany USA Donalda Rumsfelda. Informoval o tom britský list Financial Times (FT) s odvoláním na jednoho člena skupiny - bývalého vysokého činitele Pentagonu Johna Hamra z prestižního Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Reklama

Související témata:

Související články

Bezmezí představí projekt Brno jiným pohledem

Zajímá vás, jak vnímají pohyb po městě lidé s poškozením zraku či nevidomí? Jaké na ně číhají nástrahy? A víte, jak účinně pomoci nevidomému například...

Živý mrtvý Sahháf zaútočí na hitparády

Hvězda iráckého ministra informací Muhammada Saíd Sahháfa nadále stoupá. V Londýně má za dva týdny vyjít taneční mix s úryvky jeho slavných nerealistických...

Výběr článků

Načítám