Hlavní obsah

Virus trápí asijské ekonomiky a ničí letecké společnosti

DPA, ČTK, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/HONGKONG

Atypický zápal plic SARS, na nějž ve světě zemřelo už 78 lidí a víc než 2300 jím onemocnělo, si na své konto nyní přičítá i ekonomické oběti. Nemoc paralyzuje cestovní ruch a tím ekonomiku zemí jihovýchodní Asie, kde je ohnisko epidemie. Řada světových leteckých společností ruší lety kvůli nedostatku klientů.

Foto: Hasiči Nový Jičín

Dopravní nehoda s vyproštěním řidiče v Odrách

Článek

"Kolem tří tisíc pracovních míst zruší KLM," oznámil ředitel nizozemské společnosti Leo van Wijk. V důsledku války v Iráku a SARS musela omezit lety a propouštěním si má snížit náklady. SARS se částečně podepsal i na bankrotu kanadské společnosti Air Canada. [celá zpráva] Kanada se s šesti úmrtími - z toho dvě tento týden - stala nejpostiženější neasijskou zemí. Zrušení 60 letů týdně oznámila i společnost Singapore Airlines.

Nejhorší krize od finančního propadu 1997-98

Nejpostiženější země východní Asie začínají pociťovat neblahý dopad smrtícího viru na ekonomiku. Burzy cenných papírů od Bangkoku po Singapur zaznamenaly pokles cen akcií a místní měny oslabily. Zdravotní hrozba se jeví jako nejhorší krize od finančního propadu Asie v letech 1997-1998. Odborníci varují, že tajemná choroba v příštích měsících zpomalí ekonomický růst, ovlivní obchod a turistiku.

Šíří se obavy z dočasného omezení přílivu kapitálu. Společnost BNP Paribas Peregrine odhaduje, že omezení turistiky a soukromého podnikání sníží regionální růst hrubého domácího produktu o 0,4 až 1,5 procenta. Nejhorší je dopad v Hongkongu. Uzavřely se banky, od 27. března i základní a střední školy, tempo ekonomiky se hrozivě zpomaluje. Malé a střední firmy přicházejí o zakázky, obchodní partneři se vyhýbají schůzkám. Investiční banky snižují odhad růstu HDP, stanovený na 3,3 procenta, o 0,3 až 0,5 procenta.

Každý ruší co může

Prozatím nezadržitelné šíření choroby by mohlo mít negativní vliv i na novozélandskou ekonomiku. S nižším ekonomickým růstem počítá i Tchaj-wan či Thajsko. Světové ekonomické fórum odložilo svůj čínský podnikatelský summit, jednu z vrcholných podnikatelských událostí roku, která se měla konat v Pekingu. Odložen byl i seminář průmyslových fondů, Světové fondy Čína 2003, který se měl sejít v Šanghaji. Strach z nákazy odradil od turné legendární britskou rockovou skupina Rolling Stones. [celá zpráva]

Šíření viru stále nejasné

Vyhlídky na zlepšení jsou prakticky nulové i poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) poprvé za 33 let doporučila zákaz cestování do čínské provincie Kuang-tung a Hongkongu. Ředitel oddělení infekčních nemocí WHO David Heymann to zdůvodnil tím, že stále ještě není zcela jasné, co je původcem nemoci a jak se šíří. "Je jisté, že osobním kontaktem, ale stále víc se prokazuje i šíření vzduchem," uvedl.

Výzkum se přesouvá do Číny

Poté, co Peking ve středu konečně poskytl další dílčí údaje o devíti nových případech za březen, registruje WHO v Číně už 46 smrtelných případů a 1190 nakažených, přičemž postiženy jsou další tři provincie S-čchuan, Kuang-si a Chu-nan a první případ byl objeven v Šanghaji. Čínská vláda také po dlouhém váhání povolila vstup expertů WHO do Kantonu a dalších oblastí, kde se nemoc objevila už loni v listopadu.

Podle člena čtyřčlenného týmu Meiriona Evanse "je to jedinečná příležitost zjistit přesně původ nemoci, způsob jejího šíření a možná i přijít na to jak ji dostat pod kontrolu". Zatím se ale nemoc šíří značnou rychlostí dál. Roznášejí ji lidé, kteří pobývali v březnu v Číně nebo Hongkongu. Tak se nákaza dostala do Evropy, kde případy onemocnění potvrdily Německo, Švýcarsko, Británie, Francie, Irsko a Itálie. 72 případů je v USA.

Strach uvěznil cestující v letadle

Washington v této situaci odvolává část svých diplomatů z Hongkongu a Kuang-tungu a zavedl přísná opatření na letištích. V úterý tak museli cestující American Airlines z Japonska čekat několik hodin v letadle na letišti v Kalifornii, než je prohlédne lékař, protože pět cestujících při letu kašlalo. Šlo jen o planý poplach.

Hongkong v maskách

V Číně podle tamních cestovních kanceláří odřeklo pobyty na 80 procent turistů. V Hongkongu ještě zbyli ti, kteří se přijeli před zákazem. S 16 úmrtími a víc než 700 nemocnými je to po Číně nejpostiženější oblast. "Je to tu zvláštní, až děsivé. Všichni chodí v maskách," potvrdila novinářům britská turistka.

I v této situaci ale lidé neztrácejí humor. V nákupním centru Landmark si ženy vybíraly šály, aby ladily s růžovou, modrou nebo zelenou na jejich maskách a ti nejmladší si roušky zdobí kresbami televizních postaviček. Spokojení jsou taxikáři: "Lidé teď víc jezdí taxíky, protože se bojí, že se nakazí v tlačenici v autobusu nebo metru."

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám