Hlavní obsah

Nový průzkum na Slovensku: Čaputová jasně vede

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zuzana Čaputová (45) by ve druhém kole slovenských prezidentských voleb získala nyní 60,5 procenta hlasů a její protikandidát Maroš Šefčovič (52) 39,5 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median SK, který ve čtvrtek zveřejnil veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Čaputová

Článek

Data agentura sbírala po skončení prvního kola, od 17. do 19. března. Čaputovou podporují většinou mladší voliči od 18 do 30 let a lidé s vysokoškolským vzděláním. Starší voliči ve věku nad 65 let a voliči s maturitou podporují Šefčoviče.

„Voliči, kteří v roce 2014 dali svůj hlas Robertu Ficovi, plánují nyní odevzdat svůj hlas Šefčovičovi. Ti, kteří hlasovali pro Andreje Kisku, podpoří většinou Čaputovou,“ uvedla RTVS.

Účast ve druhém kole by podle průzkumu mohla dosáhnout 44 procent. Zájem o volby mají většinou mladší voliči do 24 let a nejstarší ročníky nad 65 let. Pětina voličů svoji účast v druhém kole ještě zvažuje.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

V sobotním prvním kole prezidentských voleb získala Čaputová 40,6 procenta hlasů a Šefčovič 18,7 procenta hlasů.

Druhé kolo volby hlavy státu se uskuteční 30. března 2019.

Vizitky postupujících kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, což je závazné pro všechny členské státy Unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám