Hlavní obsah

Nový papež se ujal funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

V neděli v 10 hodin SEČ začala ve Vatikánu inaugurace nového papeže Benedikta XVI. Slavnostní ceremoniál vede chilský kardinál Jorge Medina Estévez. Krátce před 11. hodinou převzala nová hlava katolické církve odznaky svého úřadu - prsten a pallium a oficiálně se tak ujala funkce hlavy katolické církve.

Článek

Již od pátku směrují do Říma statisíce poutníků. Jejich celkový počet se odhaduje na půl miliónu, přičemž je mezi nimi nejvíce návštěvníků z papežova rodného Německa.

Ceremoniál zahájilo procesí kardinálů, kteří před příchodem na náměstí před bazilikou svatého Petra navštívili kryptu s ostatky předchozích papežů.

V kázání se papež opakovaně stavěl na stranu prostých lidí proti "ideologiím moci" a povzbuzoval je k víře v životnost církve a k překonání strachu hlásit se ke Kristu.

Stále znovu se vracel i ke svému předchůdci Janu Pavlu II. Připomněl například jeho nástupní promluvu z roku 1978 a jeho slova: "Nemějte strach." Vyložil je takto: "Jsou to mocní tohoto světa, kdo se bojí, že by jim Kristus mohl vzít něco z jejich moci. A skutečně, mohl by jim vzít něco z jejich arogance, korupce a pošlapávání lidských práv. Prostým věřícím naopak víra nebere nic z toho, co činí člověka a život velkým."

Jeho pokorná slova byla odměněna bouřlivým potleskem, stejně jako výzva k rozvíjení ekumenismu, ke spolupráci s dalšími církvemi, k přátelství věřících i nevěřících nebo jeho slova proti pouštím v myslích lidí a v jejich vztazích

Inaugurace ochromila Řím

Inaugurace se zůčastnilo na 200 státních a církevních prominentů, i proto byla přijata podobná bezpečnostní opatření, jaká provázela pohřeb zesnulého papeže 8. dubna. Nad Římem je uzavřen letecký provoz a návštěvníky chrání deset tisíc policistů. Okolí Vatikánu a centrum města střeží 6500 specialistů včetně odstřelovačů, expertů na výbušniny, psovodů či motocyklových hlídek. Svatopetrské náměstí a přilehlé ulice pak zaplnily statisíce poutníků z celého světa.

Benedikt XVI byl oblečen ve zlatém ornátu, podobně jako jeho předchůdce Jan Pavel II., který v něm vítal nové tisíciletí.

Za Českou republiku se inaugurace účastní prezident Václav Klaus s chotí Livií a ministr zahraničí Cyril Svoboda. V církevní delegaci jsou mimo jiné kardinál Miloslav Vlk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám