Hlavní obsah

Nové rozhovory o Severní Koreji na dohled

Právo, DPA, ČTK, hof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy, Severní Korea a čtyři státy severovýchodní Asie jsou připraveny znovu začít vyjednávat o zrušení severokorejského jaderného programu. Severokorejské stanovisko tlumočila oficiální agentura KCNA, americké pak v noci na včerejšek mluvčí Bílého domu Trent Duffy.

Foto: Jana Kohoutová

Tým Českých Budějovic

Článek

Datum další šestistranné schůzky nebylo dosud stanoveno, informované zdroje ale soudí, že by mohla začít již brzy po Novém roce.

"Naším cílem zůstává zrušit kompletně, ověřitelným a nezvratným způsobem jaderný program Severní Koreje," dodal Duffy.

Napětí začalo na jaře

Napětí vyvolané tím, že Severní Korea v rozporu se svými smluvními závazky začala vyrábět jaderné zbraně, které kulminovalo na jaře, pomalu ustoupilo. KLDR dala totiž najevo, že je ochotna se svého nukleárního programu za určitých podmínek zříct .

Nyní jde vyjednávačům hlavně o to, jaké ty podmínky budou.

Severní Korea žádá především hospodářskou pomoc a bezpečnostní záruky a v tom jsou jí Spojené státy ochotny vyhovět. Spor se ale vede o časovou posloupnost těchto kroků. Američané jsou ochotny vyjít vstříc, budou-li mít důkazy, že Pchjongjang svůj závazek splnil.

Potřeba humanitární pomoci

Severokorejci ale prosazují, aby obě strany realizovaly dohodu souběžně. Kromě dodávek potravin potřebují, aby USA a jejich spojenci co nejdříve obnovily dodávky zdrojů energie, zastavené jako sankce za to, že KLDR porušila své závazky.

Krátce před Vánoci Washington oznámil, že dodá Severní Koreji jako potravinovou pomoc 60 tisíc tun obilí.

Reklama

Související články

KLDR stupňuje jaderné hrozby

Severokorejská tisková agentura KCNA upřesnila čtvrteční oznámení ministerstva zahraničí, že KLDR ukončila regeneraci vyhořelých palivových tyčí: "Regenerace...

Bush vyloučil útok na KLDR

Americký prezident George Bush v neděli opět ujistil, že Spojené státy nemají ani v nejmenším v úmyslu vojensky napadnout Severní Koreu. Zároveň ale zcela...

Výběr článků

Načítám