Hlavní obsah

Bush vyloučil útok na KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Americký prezident George Bush v neděli opět ujistil, že Spojené státy nemají ani v nejmenším v úmyslu vojensky napadnout Severní Koreu. Zároveň ale zcela vyloučil možnost podpisu severokorejsko-americké dohody o neútočení. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Vladan Jílek

Gabriela Jílková, vítězka II. věkové kategorie.

Článek

"Pokud se budeme domnívat, že je příležitost posunout (mírový) proces kupředu, pak o tom budeme se svými partnery debatovat," řekl Bush po příletu do thajské metropole Bangkoku, kde se sešel s tamním premiérem Tchaksinem Šinavatrou.

Bush řekl, že jeho cílem je Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. O této otázce vedou Spojené státy s KLDR mnohostranné rozhovory spolu s Japonskem, Jižní Koreou, Čínou a Ruskem.

Bush se rovněž chystá oznámit posílení amerických vojenských vazeb s Thajskem, které označil za významného spojence USA v Asii. Thajský ministr zahraničí však prohlásil, že jeho země drží terorismus v šachu vlastními silami a místo americké vojenské pomoci potřebuje posílení zpravodajských služeb. V Bushově agendě zaujímá významné místo rovněž snaha přesvědčit Čínu, aby nadále neudržovala kurz své měny na uměle nízké úrovni, aby tak podpořila export. To podle Bushe poškozuje odbyt amerického zboží v zahraničí.

Vlada demonstranty zastrašovala

Bush se v Bangkoku zúčastní setkání nejvyšších asijských představitelů v rámci zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), na níž se kromě ekonomických záležitostí má hovořit rovněž o boji proti terorismu. Jaderné ambice KLDR tu mají být stěžejním tématem.

Zasedání asijského fóra doprovázejí nebývalá bezpečnostní opatření a tlak vlády proti demonstrantům. Také z toho důvodu se sešlo pouze 500 Thajců na poklidné protiamerické demonstraci. Dav se vydal od bangkokské univerzity a zamířil k hotelu, kde je ubytován americký prezident a jeho početný doprovod, a v němž bude v pondělí summit 21 vysokých představitelů zemí Asie zahájen.

Od hotelu průvod odděluje zhruba stejný počet policistů. Demonstranti se vybavili transparenty s fotografiemi mrtvých iráckých dětí, či podobiznou amerického prezidenta jako hledaného zločince, napsala DPA.

Vláda však před protesty varovala a podle politického aktivisty Jaie Ungpakora demonstranty i zastrašovala.

Reklama

Související články

KLDR zítra možná ukáže novou raketu

Novou raketu dlouhého doletu možná předvede v úterý Severní Korea u příležitosti mohutných oslav 55. výročí svého vzniku. Po dlouhých letech čeká metropoli...

Výběr článků

Načítám