Hlavní obsah

Norští seismologové zaznamenali explozi, která zničila Kachovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norští seismologové zaznamenali explozi, která zničila Kachovskou přehradu, informoval server jordskjelv.no. Podle nich nastala v úterý ve 2:54 hodin ráno místního času a na přístrojích se projevila jako otřesy o síle jeden až dva stupně.

Protržená Kachovská přehradaVideo: Reuters

 
Článek

Čas i souřadnice, které Norové uvedli, odpovídají podle serveru zprávám v médiích o zničení přehrady. Výbuch zachytily i přístroje na seismickém poli Bukovina, které se nachází přibližně 620 km od přehrady.

Kyjev a Moskva se ze zničení přehrady, jež způsobilo katastrofální záplavy na jihu Ukrajiny, obvinily navzájem. Zatímco Ukrajinci tvrdí, že ruské síly způsobily na přehradě výbuch, Rusové uvádí, že ukrajinské síly přehradu ostřelovaly. Areál od začátku války okupují ruské síly.

Hladina vody v Kachovce klesla pod „mrtvý bod“

Válka na Ukrajině
Foto: Libkos, ČTK/AP

Místní obyvatelka kráčí po zatopené ulici v jihoukrajinském Chersonu

Podle ukrajinské společnosti Ukrhidroenerho výbuch nastal přímo ve strojovně elektrárny, která na přehradě byla.

Ruská okupační správa naopak ze začátku popírala, že by se v oblasti přehrady dělo něco mimořádného. Posléze ruští představitelé přišli s několika vysvětleními. Podle jednoho z nich měly ukrajinské síly přehradu během několika měsíců tak dlouho ostřelovat, až se protrhla. Podle druhého, jehož se usilovně drží ruská státní tisková agentura TASS, přehradu zasáhly při ostřelování ukrajinské rakety.

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek zveřejnila odposlech telefonátu dvou Rusů, kteří mluví o tom, že za útokem na přehradu stojí ruské síly. Autenticitu konverzace ani identitu hovořících ale nelze s jistotou ověřit.

Chtěli jsme je jen vyděsit, ale zvrtlo se to. Ukrajinci zveřejnili přiznání Rusů k odpálení přehrady

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám