Hlavní obsah

Chtěli jsme je jen vyděsit, ale zvrtlo se to. Ukrajinci zveřejnili přiznání Rusů k odpálení přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU zachytila rozhovor, ve kterém Rusové říkají, že Kachovskou přehradu odpálila ruská sabotážní skupina. Autenticitu konverzace zveřejněné v pátek ani identitu hovořících nelze s jistotou ověřit.

Foto: Screenshot z videa, Reuters

Protržená přehrada na jihu Ukrajiny rozpoutala záplavy

Článek

„To udělali naši, ne oni. Naši to udělali,“ řekl ruský voják druhému, se kterým se baví o následcích protržení hráze a opakuje ruské tvrzení, že si to Ukrajinci způsobili sami.

Druhý se tomuto sdělení podivuje. „Naši? Říkali, že to podělali ‚chochli‘,“ použil vulgární označení pro Ukrajince. Rusko totiž uvedlo, že přehradu zasáhla ukrajinská raketa Vilcha.

„Tam to nepodělali (Ukrajinci). To byla naše diverzní skupina. Chtěli lidi s tou přehradou vyděsit,“ vysvětloval ruský voják. Akce se ale podle něj nepovedla tak, jak bylo zamýšleno. „Nešlo to podle plánu, bylo to větší, než plánovali,“ dodal.

Hladina vody v Kachovce klesla pod „mrtvý bod“

Válka na Ukrajině

Pak popisoval následky protržení přehrady, stoupající hladinu vody a zaplavené území. Už předtím se otřel o vlastní ruskou propagandu, která původně tvrdila, že se na místě nic nestalo.

„Včera v telce stál voják se zakrytou tváří a říkal, že to není žádná záplava, že lidé žijí normálně. A bylo vidět, že je tam všude moře po kolena,“ přiznal voják.

„Hlavní problém je, přehrada ochlazuje reaktor. Atomový,“ doplnil.

Pravost nahrávky nelze nijak ověřit. SBU ani neuvedla, jak ji získala a kdo přesně na ní hovoří.

Podezření vyvolává, že by na přehradě, kterou kontrolují Rusové, působila ruská diverzní skupina.

Vyjádření je ovšem do jisté míry v souladu s materiálem, který zveřejnil ruský kanál Volja. Ten uvedl, že na přehradě měla působit ženijní skupina, jež měla zkontrolovat nálože, které se měly odpálit později. Odpálili je však už při kontrole, což vedlo k porušení hráze.

K odpálení přehrady prý mělo dojít až na konci týdne, dva ruští ženisté ale při kontrole náloží všechno zpackali

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám