Hlavní obsah

Norský poslanec byl přistižen při krádeži slunečních brýlí. Zachytila ho kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Brizantní téma řeší v těchto dnech norská média a veřejnost. Poslanec parlamentu a šéf levicové strany Rødt (Červení) Bjørnar Moxnes byl v letištním obchodě v Oslu přistižen při krádeži slunečních brýlí v hodnotě 1190 norských korun (2370 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Server listu Verdens Gang zveřejnil videozáznam z průmyslové kamery, která vše zachytila. Na záběrech je vidět, jak 41letý politik v doprovodu své přítelkyně brýle nejprve zkouší před zrcadlem, načež je položí na svou tašku v zavazadlovém vozíku. Oba se pak chvíli procházejí obchodem a Moxnes si brýle uloží do zavírací náprsní kapsy.

Vše už ale pozoroval službu konající detektiv, který před prodejnou nepoctivého zákazníka zastavil a vyzval jej k vrácení nezaplaceného zboží. Obchod vše oznámil úřadům a politik a politik musel zaplatit pokutu 3000 norských korun (6000 Kč).

Jedna výmluva za druhou

Samotná krádež by norskou veřejnost možná ani tak nerozhořčila, kdyby poslanec při postupném odhalování detailů neservíroval veřejnosti jednu výmluvu za druhou, jen aby svůj skutek zlehčil.

Nejprve tvrdil, že si dal brýle do kapsy nedopatřením. Pak se ale ukázalo, že je ještě před odchodem z prodejny vytáhl, aby z nich sundal cenovku, načež brýle uložil do příručního zavazadla.

Když jej vyšetřovatelé později s tímto faktem konfrontovali, vymlouval se, že propadl panice. Prý se příliš styděl na to, aby šel zpět do obchodu a brýle vrátil. „Měl jsem strach ze skandálu a z toho, že bych poškodil svou stranu,“ argumentoval Moxnes.

„Má plnou důvěru“

Ani tím ale série výmluv neskončila. Později ještě vyšlo najevo, že když jej detektiv po opuštění obchodu oslovil, dělal Moxnes jako by o ničem nevěděl a nejevil prý žádný pocit viny či studu.

Norsko mezitím zaplavila vlna vtipů o slunečních brýlích. Když Moxnes na krátké improvizované konferenci na ulici vysvětloval své chování a ostentativně vyjadřoval souhlas se zveřejněním záběrů průmyslové kamery, vykřikl jeden z kolemjdoucích: „Ztratil jsem své sluneční brýle“.

Nečekaně se k prohřešku svého šéfa postavila jeho strana. Její vedení věc projednalo na mimořádném zasedání, kterého se Moxnes nezúčastnil, prý kvůli nemoci. Mluvčí partaje nakonec oznámila, že předseda se nadále těší jejich „plné důvěře“.

Mladík se vloupal do cukrárny pro dortíky. Než odešel, uklidil

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám